Ondanks het druilerige weer op deze eerste dag van de wintersolden, kenden deze een omzetstijging van 3 à 5% in vergelijking met de eerste dag van de wintersolden in 2011.

Volgens Comeos is de verkoop echter heel langzaam op gang gekomen. De winkelcentra hadden meer succes dan de winkels in de winkelstraten die op hun beurt weer succesvoller waren dan de winkels buiten de stadscentra. De hoogste kortingen (tot 70%) waren overigens zeer in trek. De uitgaven per klant zouden bovendien zijn toegenomen.

Volgens het UCM zijn de voorraden dit jaar groter. Dit is goed nieuws voor de consument, maar slecht nieuws voor de handelaren die nu een belangrijk deel van hun collectie met korting moeten verkopen.

Het NSZ spreekt van een goede dag, waarbij de organisatie wijst op een stijging van de omzet van rond 3%. Aan het begin van de dag verklaarde Unizo ook dat de eerste dag een succes was met een stijging van de verkopen van 5% ten opzichte van 2011 in de kleine kledingzaken. Enkele uren later nam de Vlaamse organisatie voor zelfstandigen zijn woorden echter terug en meldde een status quo en zelfs een daling van 1% tengevolge van het slechte weer. De wintersolden duren nog tot en met 31 januari.