Staatssecretaris Alexia Bertrand (Open VLD) laat onderzoek doen naar MyPrice, de Russische supermarkt die afgelopen vrijdag twee winkels in ons land opende. Er zal onder meer bekeken worden of het zich houdt aan de Europese sancties tegen Rusland.

De Russische discounter Mere is terug, berichtte Gondola dit weekend al, deze keer onder de naam MyPrice. De naam is veranderd, de formule niet: klanten worden gelokt met extreem lage prijzen in een spartaans ingerichte winkelruimte, met een wisselend aanbod van producten op overschot. Evenmin veranderd: de aandacht van Economische inspectie, dat net als twee jaar geleden wil nagaan of de supermarkt zich aan alle regels houdt. De inspectie doet dat op vraag van staatssecretaris van Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD). Eén van de bekommernissen is of MyPrice de Europese sancties tegen Rusland, waaronder een verbod op import van bepaalde voedingsproducten, zoals wodka en kaviaar, niet met voeten treedt. Ook zal moeten blijken of de etikettering, de omschrijving van de ingrediënten en de prijsweergave in overeenstemming is met de wetgeving.

De Economische inspectie trof bij het onderzoek bij Mere twee jaar geleden geen producten aan die op de Europese sanctielijst stonden. Er werden wel een aantal inbreuken vastgesteld: het ontbreken van prijsaanduiding of onduidelijke prijsaanduiding, taaletikettering, het niet vermelden van het ondernemingsnummer op de website, overtreding op de wet op de Kruisdatabank voor Ondernemingen. Voor sommige overtredingen maakte de inspectie een proces-verbaal op. Of daar een vervolg op kwam, valt te betwijfelen: de winkel in Opwijk sloot na amper vier maanden de deuren. 

Er zijn ook vragen over Lightkommerz, het Belgische bedrijf achter MyPrice. Het heeft vandaag zijn maatschappelijke zetel in Brasschaat, zo geeft de website van MyPrice aan. In het voorbije anderhalf jaar werd er bijna 2,5 miljoen euro in het bedrijf gestopt, zo blijkt uit het Staatsblad. Uit de laatst bij de Nationale Bank neergelegde jaarrekening, uit 2023, bleek dat er een verlies was van 277.000 euro. Door de kapitaalsverhogingen komt het totale vermogen vandaag uit op 2,6 miljoen euro. De directeur van Lightkommerz is de Rus Dimitrii Nesterov, die indertijd ook bij Mere betrokken was. Namen van andere bestuurders zijn niet te vinden op de officiële documenten van Lightkommerz. Pogingen om contact op te nemen met de supermarkt draaiden op niets uit. Vandaag zijn er twee winkels van MyPrice open in ons land, in Opwijk en Boussu. Eerstdaags volgt mogelijk Boom, als er een gunstig verslag van de brandweer komt.