Cora zou van plan zijn om meer dan 1.000 banen te schrappen in zijn Franse hypermarkten. Dat nieuws zou het bedrijf vandaag bekendmaken bij de voorstelling van een nieuw sociaal plan. Concreet zouden medewerkers die een eerder sociaal plan weigerden, getroffen worden. Dat meldt Le Parisien.

Het ziet er niet goed uit voor medewerkers van Cora in Frankrijk. Maar liefst 1.077 jobs in de hypermarkten zouden op de helling staan, aldus Le Parisien. Franse vakbonden laten immers weten dat er vandaag een nieuw sociaal plan zou worden voorgesteld, het derde al op twee jaar tijd. Het plan komt er na lange onderhandelingen over het aanpassen van de jobomschrijvingen en de introductie van meer flexibiliteit en polyvalentie voor medewerkers in de non-food- en kruideniersafdeling, en aan de kassa. 1.077 personeelsleden weigerden om het sociaal plan dat eerder werd goedgekeurd door de Franse vakbonden te accepteren. Zij dreigen nu hun job te verliezen. Medewerkers die het plan daarentegen wel accepteerden kunnen genieten van bonussen in ruil voor wijzigingen in hun jobsomschrijving, flexibelere uren en meer polyvalentie. 

In totaal werken er zo’n 16.500 mensen bij Cora. Toch is het niet de eerste keer dat er zoveel mensen moeten opstappen. Sinds 2009 zijn er al 8.000 personeelsleden hun baan kwijtgespeeld, waarbij vooral de hypermarkten zwaar getroffen worden door de de crisis in de distributiesector. Vorig jaar daalde de verkoop in Frankrijk nog met 1,5% tot 4,6 miljard euro (exclusief btw). Bovendien daalde de netto-omzet eveneens met 23% tot 59,6 miljoen euro. 

België?

Medewerkers van Cora in België kunnen opgelucht ademhalen. De gebeurtenissen in Frankrijk hebben geen enkele gevolgen voor hen.