Over minder dan een jaar opent de nieuwe Brusselse wijk Docks Bruxsel aan de oevers van het kanaal. Naast allerhande winkels, zal er ook ruimte zijn voor cultuur, vrije tijd, horeca en ontspanning. Het project is de grootste bouwwerf van de afgelopen jaren in onze hoofdstad en zal werk bieden aan meer dan duizend werknemers.

41.000m2 aan handelszaken

De totale oppervlakte van de wijk bedraagt zo'n 56.000m2, 41.000m2  daarvan is voorbestemd als winkel- of horecaruimte. De resterende 15.000m2 zal ingevuld worden door evenementen, vrije tijd en productie activiteiten. Momenteel is meer dan tachtig procent van de winkelpanden al verhuurd. Ook de 5.400m2 voorzien voor horecazaken zijn erg gewild. Amper vijftien dagen nadat het project werd gecommercialiseerd waren deze ruimtes al 150% virtueel verhuurd.

"Bij Docks Bruxsel dragen we dankzij twee belangrijke factoren bij aan positieve ontwikkeling en het commerciële belang. Enerzijds communiceren we sinds de start van het bouwproject met de lokale autoriteiten, waardoor we alle noodzakelijke vergunningen verkrijgen. Anderzijds is het project zelf een originele mix van handelszaken, cultuur en vrije tijd. Hierdoor wordt Docks Bruxsel een wijk die het leven in Brussel perfect weerspiegelt. Daardoor spreekt het concept handelaars en merken aan", vertelt Carl Mestdagh, CEO van Equilis. Met de ligging van het complex, op de oude industriële Gondin-site, brengt Docks Bruxsel een ode aan het prestigieuze verleden van de oudste fabriekssite van Brussel. 

Meer dan 1000 jobs

Door een samenwerking met Actiris biedt Docks Bruxsel werkgelegenheid aan lokale werkzoekenden. In het totaal zullen er dankzij het project meer dan 1000 nieuwe jobs bijkomen in Brussel.

Ecologisch verantwoord

Docks Bruxsel is het eerste shopping centrum in Europa dat een 'uitstekend' BREEAM certificaat in ontvangst mag nemen doordat ecologie centraal staat in het beleid. Het gebouw wordt verwarmd met warm water uit de nabijgelegen verbrandingsoven. Voor het dagelijkse onderhoud zoals het sanitair en planten water geven wordt dan weer regenwater gebruikt. 

Het project is een initiatief van het Belgische bedrijf Equilis, een groep die duurzame projecten ontwikkelt voor vastgoed en leefruimtes. Buiten België is Equilis ook actief in Frankrijk, Hongarijen, Polen, Oekraïne en Spanje. In het totaal heeft het bedrijf 157.205m2 winkelzaken en 131 woningen in de portefeuille. Daarnaast is het bezig met de ontwikkeling van nog eens 116.475m2, waaronder 1.348 woningen.