Hoewel uit de criminaliteitsstatistieken van de Federale Politie blijkt dat het aantal geregistreerde winkeldiefstallen in dalende lijn gaat, spreken enkele  organisaties die cijfers tegen. Bovendien worden er steeds meer voedingsproducten gestolen. Dat zegt Léon Wegnez van de dienst Preventie en Veiligheid in de krant Sudpresse.

In 2010 werden er 24.570 winkeldiefstallen geregistreerd, in 2013 22.454. Een sterke daling dus volgens de Federale Politie. Al worden er ook wat vraagtekens bij die cijfers gezet.

Volgens Unizo ligt het werkelijke aantal winkeldiefstallen vele malen hoger, aangezien veel winkeliers enkel aangifte doen bij betrapping op heterdaad.

Preventie en Veiligheid, een vzw die 809 winkelpunten vertegenwoordigt, zegt net een stijging met 10% van het aantal winkeldiefstallen vast te stellen. De stijging heeft vooral betrekking op voedingsproducten. Volgens de vzw zou 22% van de gestolen goederen ondertussen voeding zijn. Vooral droge voeding zoals pasta, rijst en koeken zijn in trek bij de winkeldieven. Dat zijn vooral twintigers volgens hun statistieken. In Brussel vinden volgens Preventie en Veiligheid de meeste winkeldiefstallen (33%) plaats, gevolgd door de provincies Luik, Henegouwen en Antwerpen.