Op de laatste ondernemingsraad hebben de Delhaize-vakbonden meer details gekregen over de inleveringen die aan de werknemers gevraagd worden. Volgens de bonden wil de directie de lonen met 90 euro bruto per maand laten dalen en snoeien in andere premies en toeslagen. Een oefening waarmee de retailer 12,5 miljoen zou willen besparen.

Volgens de vakbonden bij Delhaize vraagt de directie een daling van het brutoloon met 90 euro per maand en wil ze de anciënniteitstoeslagen bevriezen, het schrappen van brutopremies en een andere inschaling van functies.

Delhaize geeft geen commentaar, maar benadrukt dat het momenteel voorstellen doet om de kostenhandicap van het bedrijf ten op zichte van de concurrentie weg te werken. “Het is duidelijk dat er een impact zal zijn, maar er zijn ingrepen nodig om de toekomst van Delhaize veilig te stellen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Stakingen dit weekend

Een reactie van de werknemers bleef niet lang uit. Deze nacht legde het personeel in het distributiecentrum in Zellik het werk neer, en ’s ochtens werd een stakingspiket opgetrokken. Ook in het depot in Ninove werd het werk spontaan neergelegd.

Dit weekend dreigen volgens Jan De Weghe van BBTK stakingen die zwaarder zullen zijn dan vorige keer.