Het eerste volautomatisch distributiecentrum in Europa

Delhaize heeft 16 januari zijn nieuwste distributiecentrum DC Fresh 3 officieel geopend in Zellik. De retailer creëert zo 12.000 m2 extra opslagruimte voor verse producten.

Eind 2011 startte Delhaize met de bouw van het nieuwe distributiecentrum, dat aansluit bij het al bestaande DC Fresh 2. Het nieuwe logistieke centrum is nu officieel geopend, en zal vanaf maart dit jaar op volle capaciteit draaien.

DC Fresh 3 bevat bijna 12.000 m2 gekoelde opslagruimte, waar vooral verse producten zoals groenten en vlees zullen gestockeerd worden. Vanuit het DC zullen alle Delhaize-winkels in België en Luxemburg beleverd worden. Met dit nieuwe distributiecentrum beschikt Delhaize nu in totaal over meer dan 200.000 m2 aan distributie- en opslagplaatsen. Europese primeurWaar in DC Fresh 2 de picking nog semiautomatisch gebeurt is dat in het nieuwe centrum volledig automatisch, en daarmee heeft Delhaize een Europese primeur te pakken. Er komt geen manuele picking meer aan te pas (al zijn er wel nog steeds 60 mensen tewerkgesteld in het DC). Dit logistieke systeem werd door Delhaize zelf bedacht, uitgewerkt en ontwikkeld. “Alleen als we het zelf doen kunnen we de beste kwaliteit garanderen”, klinkt het.

Vanaf nu kunnen winkels hun bestelling ook meer op maat doen. Vroeger moesten winkeliers een heel palet van een bepaald product bestellen. Met het nieuwe systeem bestelt de winkelier de hoeveelheid die nodig is. Een oplossing op maat van de kleine winkelformules.

Het winkelnetwerk van Delhaize telt immers steeds vaker kleine winkelpunten zoals Proxy Delhaizes en Shop & Go’s. De groei zit vandaag hoofdzakelijk in deze winkels, die met kleinere volumes en bestellingen werken. “Dankzij deze nieuwe installatie kunnen we nog sneller en efficiënter dit type van bestellingen voorbereiden zodat we al de winkels dagelijks kunnen bevoorraden met ultraverse producten”, zei Dirk Van den Berghe (CEO Delhaize België) op de inhuldiging.

50 miljoenDelhaize investeerde 50 miljoen euro in het nieuwe distributiecentrum, dat “gebouwd is voor de groei”, dixit woordvoerder Roel Dekelver.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was aanwezig op de inhuldiging en loofde de “moed” van Delhaize om te investeren in economisch moeilijke tijden. Hij noemde de retailer ook “een multinational met oog voor het lokale” en verwees daarbij naar de aandacht voor lokale producten en de focus op kleine winkelformules. “Delhaize is een voorloper in de Europese distributiesector, en ik ben trots dat ze zo verankerd zijn in Vlaanderen”.