Delhaize België heeft besloten zijn 15 City winkels in Gent, Brussel en Antwerpen, om te vormen tot Proxy-winkels en probeert zelfstandige handelaars te vinden die interesse hebben in overname van de stadswinkels. Hiermee tekent het enseigne met de leeuw het doodvonnis van een concept waarvan het exact drie jaar geleden al had aangekondigd de ontwikkeling te zullen stoppen. Een zeer veelzeggende aanwijzing voor de teleurstellende prestaties van dit winkeltype is gerelateerd aan één specifieke factor: in tegenstelling tot de Proxy’s, die gerund worden door zelfstandige uitbaters, zijn de City’s niet gerechtigd om op zondag of tijdens de avonduren open te zijn. Een onoverkomelijke handicap voor stadswinkels, die de hoge huurkosten in de stadscentra slechts kunnen betalen als ze hun klanten flexibele en ruime openingstijden kunnen bieden. Het kenmerk van buurtwinkels van de nieuwe generatie, met name in de stad, is nu juist dat zij beantwoorden aan het tempo van het actieve leven van hun klanten. Deze winkels uitbaten zonder late openingstijden of zondagsopening betekent dat hun de belangrijkste troef wordt ontnomen.

Het is in dat kader dat de bekendmaking van Delhaize België begrepen moet worden. De groep bevestigt in zijn bekendmaking dat de City-winkels de resultaten die in hun huidige concept zijn vastgelegd niet halen, maar zegt ook vertrouwen te hebben in hun mogelijkheden na omvorming tot zelfstandige Proxy’s. De situering van de 15 winkels lijkt inderdaad perfect geschikt voor een formule met flexibele openingstijden die niet toegankelijk was voor de City’s. Roel Dekelver, External Communications Manager van Delhaize België bevestigt ons het volgende: “In de grote steden is het “Proxy”-format zeer geliefd. Er is daar behoefte aan meer flexibiliteit. Een franchise-organisatie is geneigd beter aan de behoeften van de klanten te beantwoorden.”

De zoektocht naar potentiële zelfstandigen voor overname van de winkels onder de Proxy-vlag begint vandaag en Delhaize hoopt deze vóór eind 2013 tot een goed einde te brengen. De winkels blijven intussen geopend. De keten benadrukt dat de banen van de betrokken medewerkers niet bedreigd worden en dat ze zich ertoe verbindt de condities van hun contract te behouden: als zij dat willen, kunnen ze na overname van hun City in een geïntegreerde Delhaize supermarkt aan de slag.