Op 8 november onthulde Delhaize in Aalst het herdenkingsmonument ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Bende van Nijvel, op de plaats van hun laatste en dodelijkste aanslag.

Het was een tragische periode voor de handel en een van de donkerste bladzijden uit de Belgische geschiedenis. De beruchte Bende van Nijvel vermenigvuldigde zijn bloederige aanvallen tussen 1982 en 1985. In 1983 vielen ze de Delhaize-supermarkten in Genval, Ukkel en Beersel aan (1 dode), evenals de GB-winkel in Houdeng-Goegnies en de Colruyt-winkels in Halle (1 dode) en Nijvel (3 doden). De tweede golf van terreur, in 1985, eiste een nog zwaardere tol; ze concentreerde zich op Delhaize met de aanslagen in Braine l'Alleud (3 doden), Overijse (5 doden) en tenslotte Aalst, de laatste en bloederigste: 8 doden en 9 gewonden.

Het beste eerbetoon aan de slachtoffers zou natuurlijk zijn dat de waarheid eindelijk aan het licht komt. Nu de verjaringstermijn in 2025 afloopt, hebben we ons er eindelijk bij neergelegd dat dat waarschijnlijk niet meer zal gebeuren. Toch mogen de slachtoffers niet vergeten worden, zo vindt ook Delhaize, dat vandaag een herdenkingsmonument inhuldigde aan zijn winkel in Aalst. “Toen de oude winkel in Aalst plaats ruimde voor een nieuw gebouw, waren zowel de stad Aalst als Delhaize het unaniem eens over de komst van een herdenkingsmonument voor iedereen die direct of indirect getroffen werd door één van de aanslagen van de Bende van Nijvel”, verklaart de retailer. “We mogen de drama’s aangericht door de leden van de Bende Van Nijvel nooit vergeten”, vult Illya Van Den Borre, senior vice president human resources & corporate affairs bij Delhaize, aan. “Ik ben dan ook tevreden dat we hier vandaag op de parking van Delhaize Aalst, uit respect voor alle slachtoffers – waaronder ook enkele van onze medewerkers – en hun nabestaanden, deze vredige en serene gedenkplek mogen inhuldigen." Het herdenkingsmoment werd vandaag ingehuldigd in het gezelschap van de burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese, nabestaanden en ontwerper en landschapsarchitect, Bas Smets, die ook de verwezenlijking van het herdenkingsmonument in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Maalbeek en Zaventem in maart 2016 voor zijn rekening nam.

“We zijn erin geslaagd een plek te creëren, te midden van de parkeerdrukte, die rust en sereniteit uitstraalt”, vertelt Bas Smets. “De acht dodelijke slachtoffers die vielen tijdens de aanslag op de Delhaize in Aalst nu bijna 40 jaar geleden, werden vereeuwigd in het monument. Elk van de acht zijden verwijst naar één van deze omgekomen mensen.” Smets koos ervoor om te werken met Ginkgo Biloba’s, de boomsoort die al het langst bestaat op aarde en symbool staat voor overleving en hoop. Het monument is als het ware een uitdijing van het Osbroekpark, tussen de parkeerplaatsen. Het bevindt zich op de vroegere parking, die omgevormd werd tot een uitbreiding van en toegangsweg naar het omliggende natuurgebied.