De groep sluit 34 Sweetbay-winkels (USA) en verkoopt haar 23 Delta Maxi-winkels in AlbaniëDelhaize heeft vandaag haar kwartaalcijfers bekendgemaakt en haar omzet in het boekjaar 2012. De groep heeft in het vierde kwartaal van 2012 een toename van haar omzet geboekt van 2,3% bij reële wisselkoersen en van 0,3% bij ongewijzigde wisselkoersen. De autonome omzetgroei bedroeg 2,5%.

In België boekte Delhaize een omzetstijging van 2,4%. Als de bijdrage van nieuwe winkels niet wordt meegerekend, bedraagt de groei van de vergelijkbare omzet 0,8%. In het vierde kwartaal bedroeg de omzet in België 1,3 miljard euro. Over het hele jaar genomen heeft Delhaize België een toename van de omzet van € 4,9 miljard opgetekend, ofwel een toename van 1,6% van de omzet in vergelijking met 2011.

Dankzij de resultaten in Griekenland en Roemenië is in het vierde kwartaal de omzet van Zuidoost-Europa en Azië op zijn beurt toegenomen met 7,3% bij ongewijzigde wisselkoersen (3,9% bij reële wisselkoersen).

In het vierde kwartaal van 2012 daalde de omzet van Delhaize America echter met 2,1% en kwam uit op 3,6 miljard euro. Als de omzet van de 126 winkels die in februari 2012 zijn gesloten niet wordt meegerekend, is in de Verenigde Staten een groei van 1,4% in lokale valuta geboekt. In het boekjaar 2012 hebben de activiteiten in de Verenigde Staten een omzet van € 14,6 miljard gegenereerd, ofwel een daling van 2,2% in lokale valuta ten opzichte van 2011.

Over het hele jaar 2012 boekte Delhaize Groep een omzet van € 22,7 miljard euro, ofwel een stijging van 7,7% bij reële wisselkoersen en 2,9% bij ongewijzigde wisselkoersen. De toename van de omzet is te danken aan:

  • Een toename van de omzet van 0,9% bij ongewijzigde wisselkoersen in de Verenigde Staten, zonder het effect van de 126 winkels die in het eerste kwartaal van 2012 zijn gesloten.
  • Een omzetgroei van 1,6% in België door de uitbreiding van het netwerk en een toename met 0,6% van de vergelijkbare omzet.
  • Een omzetgroei van 34,1% bij ongewijzigde wisselkoersen in Zuidoost-Europa en in Azië na de overname van Maxi in 2011 (+10% exclusief Maxi).

Winkelsluitingen

Ondanks de resultaten die positiever zijn dan verwacht, kondigt de groep Delhaize Groep een aantal winkelsluitingen aan. Waarschijnlijk zullen 34 Sweetbay-winkels (USA) binnenkort hun deuren sluiten. De groep zal vermoedelijk ook haar 23 Delta Maxi-winkels in Albanië sluiten. "Wij maken vandaag ook de waardedaling van de goodwill bekend en van andere activa, voornamelijk als gevolg van de activiteiten van Maxi en de kosten die de sluiting van winkels met zich meebrengt, voornamelijk bij Sweetbay. Met deze maatregelen en de wijziging van de portefeuille die wij vorig jaar al aankondigden, wordt ons winkelnetwerk gezonder en zal het een stevig fundament vormen voor verdere groei", aldus Pierre-Olivier Beckers, Voorzitter van het Uitvoerend Comité en Afgevaardigd Bestuurder van de Groep Delhaize.