Decathlon, het bedrijf dat gespecialiseerd is in goedkope sportartikelen, wil zijn producten over een paar maanden ook te huur aanbieden. 

Het idee achter het circulaire project “We play circular” is om tenten, schoenen en tennisrackets te verhuren. RTBF, dat het nieuws bekend maakte, illustreert deze nieuwe formule met het voorbeeld van een kampeertent voor 4 personen die 300 euro kost en een garantie heeft van 5 jaar. De eerste maand kunnen consumenten de tent voor 50 euro huren, van de tweede tot en met de zesde maand voor 21,43 euro en daarna nog goedkoper. Van zodra de garantie van de tent verlopen is, en de tent dus al talrijke keren gebruikt is door consumenten, moeten klanten nog maar 10 euro betalen voor de eerste maand huur en 4,29 euro van de tweede tot en met de zesde maand.

Een abonnement van 5 euro per maand

"Hoe duurzamer de producten zijn, met lange garanties, hoe meer ze kunnen worden gehuurd tegen steeds langere voorwaarden", verklaart Luc Teerlinck van RTBF, die verantwoordelijk is voor innovatie. "De winstgevendheid zal dus toenemen in vergelijking met een normale verkoop".

Binnenkort zullen 500 vrijwilligers het project kunnen testen. Zij zullen een abonnement van 5 euro per maand moeten nemen om toegang te krijgen tot het verhuurplatform. Op dat platform vinden klanten artikelen van Decathlon, maar ook van onafhankelijke partnerwinkels zoals Urban Tri Sport, een winkel gespecialiseerd in triatlon in Sint-Pieters-Woluwe en Spa. Van zodra de testfase is afgerond, zal het project worden uitgerold naar andere Decathlon-winkels.