Na een proefproject in Mechelen, Luik en Charleroi breidt sportketen Decathlon zijn thuislevering per fiets uit naar 5 extra steden. Zo start de winkel deze week in Evere. Dit voorjaar volgen ook Antwerpen, Gent, Brugge en Bergen. 

Het is menens voor Decathlon. Na een eerdere test in Mechelen, Luik en Charleroi, zullen vanaf volgende week ook inwoners van Evere en later dit voorjaar ook van Antwerpen, Gent, Brugge en Bergen kunnen profiteren van zijn thuisleveringservice per fiets. Het nieuwe bezorgsysteem per elektrische fiets werkt snel en simpel. Consumenten die online een bestelling plaatsen – van maandag tot zaterdag, tussen 9 en 17 uur – krijgen diezelfde dag nog hun product thuis geleverd als het op voorraad is in de dichtstbijzijnde Decathlon-winkel. Daarbij zullen de eigen Decathlon-verkopers vanuit een aantal vestigingen de pakjes rondbrengen in een straal van 15 km rond de winkel. Het gaat voornamelijk om kleinere volumes (maximaal 1,5 m en 20 kg) maar ook grotere leveringen, zoals een fitnesstoestel, zijn mogelijk.

Decathlon werkt voor deze bezorgdienst samen met Urbike, een Brusselse coöperatieve vennootschap die bedrijven helpt bij de ‘modal shift’ van leveringen met bestelwagens en lichte vrachtwagens naar leveringen per fiets. Daarvoor wordt een cargofiets met aanhangwagen ingezet, geladen met een container van 1,5 m3 die 200 kg goederen aankan.

“Leveren per fiets, 100% CO2-neutraal, is de toekomst voor de binnenstad. Bovendien past dit duurzaam transport in de visie van Decathlon om sport op een duurzame manier toegankelijk te maken voor een breed publiek”, verklaart Ina Vandercappellen, verantwoordelijke Last Mile Decathlon.be. “In plaats van te concurreren met pure online spelers in e-commerce, brengen we onze sportproducten op een sportieve manier bij de klanten. Daarvoor maken we onze winkelvoorraad beschikbaar voor digitale aankopen, voor een productbeschikbaarheid van 95%. Medewerkers zullen volgens een beurtrol instaan voor de leveringen.”

Concreet betalen klanten 5 euro voor een levering op dezelfde dag: bestellingen voor 13 uur worden geleverd tussen 14 en 16 uur, bestellingen voor 17 uur tussen 18 en 20 uur. Daarnaast kunnen ze ook kiezen voor een express-levering (10 euro), waarbij de bestellingen binnen de 2 uur aan huis worden geleverd. 

Naast dit nieuwe fietstransport blijft ook de traditionele pakjeslevering bestaan, gratis, vanuit een centraal depot en met een leveringstermijn van 24 tot 48 uur.