Vorige week heeft het Europees Parlement het voorstel voor een nieuwe richtlijn over tabaksproducten goedgekeurd. De richtlijn is minder streng dan het voorstel dat de Europese Commissie eerder had voorgesteld. Concreet kunnen we vijf grote bijsturingen noteren.

1. Grotere gezondheidswaarschuwingenDe Europese Commissie had in haar voorstel gepleit voor gezondheidswaarschuwingen die 75% van een verpakking zouden bedekken, maar het Parlement volgde dat idee niet. De Europarlementsleden stemden een verhoging tot 65%.

2. Merk onder de waarschuwingenHet sigarettenmerk moet voortaan onder de gezondheidswaarschuwing staan. Voor de retail is die ogenschijnlijk kleine ingreep van heel groot belang. Zeker in buurtwinkels met een tabaksrek achter de toonbak zorgt deze regel voor een grote aanpassing.

3. AdditievenverbodMet mentholsigaretten trekt Europa een streep door een van de beter verkopende sigarettenproducten van het moment. Naast menthol gaan ook sigaretten met fruit- en chocoladesmaak in de ban. Dit gebeurt echter wel via overgangsperiodes.

4.Minstens 20 sigaretten per pakjeHet Europees Parlement wil een ban op pakjes met minder dan 20 sigaretten. Tegelijk vond de parlementsleden het voorstel om de dunnere (slim) sigaretten te bannen een brug te ver. Ook roltabak in potten en blikken blijft legaal.

5. E-sigaret gereguleerdEnkel als producenten preventieve of genezende werking van de e-sigaret claimen, gelden medicinale regels, net zoals voor bijvoorbeeld nicotinepleisters. De 'niet-medicinale' e-sigaretten mogen niet meer dan 30mg/ml nicotine bevatten, moeten voorzien zijn van gezondheidswaarschuwingen en mogen aan niemand onder de 18 jaar worden verkocht.

Na deze goedkeuring wacht enkel nog overleg met de 28 ministers van Volksgezondheid. Het is de bedoeling om de compromistekst die daaruit voortvloeit voor de Europese verkiezingen klaar te hebben. Daarna hebben de lidstaten anderhalf jaar om de regels te implementeren.