Resultaten van het vierde kwartaal stellen teleur in BelgiëDe Groep Delhaize gaat een honderdtal winkels sluiten en 5000 banen schrappen in de Verenigde Staten en Zuidoost Europa met als doel de rentabiliteit te verbeteren en het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie. Het nieuws had onmiddellijk gevolgen voor de beurskoers van Delhaize, die zakte vanmorgen op de beurs van Brussel met 8,74%. De Groep Delhaize verklaart dat ze na een grondige analyse van haar verkooppunten de beslissing heeft genomen om een bepaald aantal zaken in de Verenigde Staten en in Zuidoost-Europa om te vormen of te sluiten in het eerste trimester van 2012.

4900 jobs, meer dan 100 winkels en een distributiecentrum worden in de Verenigde Staten getroffen door de maatregel. 46 verkooppunten van Bloom en van Bottom Dollar Food zullen op hun beurt omgevormd worden tot winkelpunten van Food Lion. Daarnaast sluit Delhaize 20 zaken in Servië, Bulgarije en Bosnië-Herzegovina, waardoor 100 jobs op de helling komen te staan. In het totaal zullen er dit trimester dus 146 winkels gesloten worden.

“De sluiting van deze winkels zal ons toelaten om de performantie van de groep te verbeteren,” verklaart Steven Vandenbroeke, communications manager bij de Groep Delhaize. “De uitbreiding van Food Lion in de Verenigde Staten was een groot succes. We gaan daarvan de groei nog versnellen en herinvesteren in die activiteiten. We hebben ook onze intentie aangekondigd om te investeren in nieuwe winkelconcepten in de Balkan. Die intentie is nog steeds actueel.”

Het zakencijfer van de groep zou deze ingreep met 500 miljoen euro dalen, maar 35 à 40 miljoen euro zouden gewonnen worden door deze verlieslatende zaken niet langer uit te baten. Deze som zal de groep herinvesteren in haar andere activiteiten.

Ondanks de de groei van de inkomsten bekeken over het gehele jaar, zegt M.Beckers teleurgesteld te zijn over de geregistreerde inkomsten van de Verenigde Staten en van België in het vierde trimester. Het zakencijfer van de Groep kende in het totaal een groei van 7%, maar als het effect van de overname van de Servische winkels Delta Maxi wordt weggewerkt, bedraagt de groei slechts 1,5%. En de cijfers met betrekking tot de twee belangrijkste markten van de groep zijn zelfs ronduit negatief voor het laatste trimester: -0,4% in de Verenigde Staten en –1,5% in België.

De groep behoudt haar intentie om tussen de 800 en 850 miljoen euro te investeren in 2012 en 200 à 230 winkels te openen. Dat zijn ongeveer 20 à 50 nieuwe winkels als we de aangekondigde sluitingen in rekenschap brengen.

Lees ook:Delhaize België: Een certificaat voor zijn systeem van zelfcontrole.

Delhaize Groep kondigt 450 nieuwe winkels aan!