Vanaf oktober zullen er voor het eerst vleesvervangers op basis van insecten te koop zijn in de Belgische supermarkten. Onder de naam Insecta lanceert voedingsbedrijf Damhert nuggets, burgers en schnitzels op de markt op basis van buffalowormen.

Het eten van insecten schrikt op het eerste gezicht af, maar biedt eigenlijk tal van voordelen. Het kweken van de beestjes vraagt niet veel plaats, energie, of voer, waardoor het kweekproces weinig broeikasgassen uitstoot. Insecten eten is kortom beter voor het milieu dan vlees eten. Bovendien zijn de beestjes ook erg gezond, omdat ze boordevol eiwitten, ijzer en vitamines zitten.

Damhert wil de barrière wegnemen door de insecten aan te bieden in de vorm van een schnitzel, nuggets en een burger, waar geen pootje of geleding meer in te herkennen” is.

Met haar Insecta-lijn heeft het bedrijf een Belgische primeur vast, maar houdt het waarschijnlijk niet bij deze drie referenties. Dit zijn de eerste drie producten van een mogelijk lange reeks. Als de consument even enthousiast is als wijzelf, zullen we zeker met nieuwe varianten komen”, klinkt het.

De buffaloworm is één van de tien insectensoorten die eerder dit jaar werden goedgekeurd voor consumptie door het Federaal Voedselagentschap. Maar hoe smaakt die eigenlijk. Een beetje nootachtig, met een toets van spek. Vaag doet het ook denken aan popcorn”, klinkt het.

Damhert stelt haar Insecta-lijn op zondag 21 september voor tijdens de Biolicious-beurs in Gent. De nuggets, burgers en schnitzels zijn vanaf 1 oktober terug te vinden in de grote supermarkten (behalve Colruyt, Lidl en Aldi).