Er zijn steeds meer flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Niet alleen bij ons, maar ook in bijvoorbeeld Zwitserland, waar supermarktketen Coop onder de naam Karma een winkel heeft geopend met exclusief vegetarische en veganistische producten.

Karma is een nieuw winkelformaat van de Zwitserse supermarkten Coop, waarvan de eerste vestiging zijn deuren heeft geopend aan het station van Zoug. Het assortiment van de winkel bestaat voor 100% uit vegetarische (geen vlees of vis) en veganistische (geen dierlijke producten) producten. Het biedt zo meteen het grootste aanbod van het hele land in zijn soort. Naast droge voeding en verse producten, vind je er ook convenience producten en veganistische cosmeticaproducten.

Het concept van een 100% veggie winkel is ongezien in Zwitserland. Coop zelf noemt Karma "goed nieuws voor vegetariërs, veganisten en flexitairërs, maar ook voor iedereen die bezig is met voedingstrends en er een gezonde en duurzame levensstijl wil op nahouden." De winkel onderscheidt zich van andere formules in het winkelpark van Coop, waaronder Coop to go, Zopf & Zöpfli en Marché Express.

Duurzaam

De naam 'Karma' komt niet uit het niets, maar is al langer de merknaam waaronder Coop vegetarische/veganistische huismerkproducten aan de man brengt. De nieuwe winkel biedt echter meer dan het reeds bestaande gamma. Naast het Karma-gamma vind je er ook producten van merken zoals Naturaplan, Veganz en Délicorn. Bovendien is een derde van het voedingsaanbod ook biologisch en/of fair trade (Max Havelaar). 

Elke week, is er in de winkel een nieuw 'Fooby' recept te vinden met alle nodige ingrediënten errond verzameld. Ook non-food artikelen zoals schrijfmateriaal en vegan cosmeticaproducten vervolledigen het aanbod. 

        

Ervaring

De winkelformule werd ontwikkeld om in te spelen op de vraag van jonge consumenten. Karma is dan ook meer dan zomaar een winkel geworden: je kan er ook een koffie of thee nuttigen in een koffiehoek en er zijn ook producten in bulk verkrijgbaar. Het gaat vooral om producten zoals noten, muesli en quinoa, waarvan je net zoveel kan kopen als je nodig hebt zonder verpakkingen te gebruiken. Daarnaast bereidt de ploeg van Karma elke dag breakfast bowls, broodjes en verse smoothies. Je kan er zelfs een hot dog krijgen, vegan natuurlijk.