Wetenschappers van het onderzoeksproject CheckPack (UGent, KU Leuven, VUB, Universiteit Nijmegen) werken momenteel aan een voedselscanner die kan controleren of voedingsmiddelen nog vers zijn zonder de verpakking te openen. De scanner moet het mogelijk maken om op elk moment in de keten onmiddellijk informatie te geven over de toestand van de verpakking en het verpakte product.

Concreet wordt er een chip in verpakkingen ingebouwd, die aangeeft wanneer een product vervallen is. De technische details gaan we u besparen, maar de chip reageert op stoffen die vrijkomen tijdens het bederfproces. Door die te belichten met infrarood licht kan de het supermarktpersoneel meten of het voedsel nog houdbaar is of niet.

Zo kunnen beschadigde verpakkingen of bedorven producten opgespoord en uit de rekken gehaald worden. Omgekeerd zullen levensmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is maar nog niet bedorven zijn toch nog verkocht kunnen worden, wat verspilling tegengaat.

In eerste instantie concentreren de onderzoekers zich op verpakte vlees- en visproducten maar later zal het systeem uitgebreid worden naar andere levensmiddelen (fruit en groenten, biscuiterie, …) en uiteindelijk ook naar andere industrieën (farmaceutische, cosmetische, …).