De Franse concurrentiewaakhond gaat de verregaande samenwerking tussen supermarktketens Auchan en Système U nauwer onderzoeken. De autoriteit spreekt van een fusie en wil bekijken of de niet marktverstorend werkt.

Auchan en Système U kondigden vorig jaar aan de krachten te willen bundelen. Ze willen samen huismerken aankopen en ook onderling winkels ruilen. 247 Simply Market-vestigingen zouden van Auchan naar Système U gaan, terwijl 70 hypermarkten van Système U (Hyper U) naar Auchan verhuizen. Bovendien willen de retailers ook een gezamenlijke stuurgroep van acht mensen aanstellen.

De Franse Mededingingsautoriteit beschouwt deze alliantie als een fusie, en onderzoekt of deze niet marktverstorend zal werken. De concurrentiewaakhond onderzocht in een eerste fase al 400 zones waar beide retailers aanwezig zijn en concludeert dat de “fusie” een impact kan hebben op de markt. Nu gaat de mededingingsautoriteit de zaak uitgebreider onderzoeken, en het neemt daarbij ook de drives, de click & collect-diensten van Auchan en Système U, in het vizier. 

De samenwerking tussen Auchan en Sytème U is een gevolg van de hevige prijzenconcurrentie in Frankrijk. Om dezelfde reden bundelden ook al Casino de krachten met Intermarché en gingen ook Carrefour en Cora/Match al samenwerken om kosten te besparen.