Comeos, de federatie voor de handel en diensten, vraagt aan de federale overheid om een structureel overleg op te zetten rond de terreurdreiging. “De improvisatie waarmee vandaag wordt gewerkt, zorgt voor te veel onzekerheid”, klinkt het.

“In januari, na de Charlie Hebdo-aanslagen in Parijs, drongen we er bij de overheidsinstanties al op aan om een duidelijk plan te krijgen rond de niveau’s van terreurdreiging”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. “Onze vraag is toen genoteerd – en blijkbaar vergeten, want tijdens een nieuw overleg vorige dinsdag hebben we ze opnieuw moeten stellen. Om vandaag vast te stellen dat er nog steeds geen werk is van gemaakt, en dat er plots wordt geïmproviseerd. We vliegen dus blind: moeten we winkels sluiten, moeten we extra veiligheidspersoneel inzetten, wat mogen die mensen dan doen,…We vinden het nodig om een duidelijke, structurele oplossing uit te werken, waarbij iedereen precies weet wat wordt verwacht wanneer het dreigingsniveau stijgt”, zegt Michel. “We willen onze verantwoordelijkheid opnemen, we willen graag bijdragen tot verschillende preventiemaatregelen – maar dan moeten we eerst worden betrokken. “

Inzetten op preventie en opleiding

“Als handelaar hebben we een dubbele verantwoordelijkheid”, zegt Michel. “De veiligheid van onze eigen personeelsleden, maar ook die van de klanten en bezoekers moet een constante zorg zijn. Nu wordt daar in personeelsopleidingen wel al aandacht aan besteed, maar niet op een structurele, uniforme manier aan gewerkt. Ook daar willen we graag meer en beter overleg met de overheid, zodat we constructief aan de veiligheid kunnen meewerken.”

 

Winkelcentra dicht

Afgelopen weekend werden verschillende supermarkten in het Brusselse bewaakt door militairen, wegens het verhoogde veiligheidsniveau. Vandaag zijn de meeste supermarkten gewoon open. Carrefour en Delhaize melden in De Morgen dat enkel de winkels die op vraag van de autoriteiten dicht moesten blijven (Carrefour express Rogier, Carrefour express City2, Delhaize Westland en Delhaize Basilix) niet open zijn. De retailers hebben wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. De shopping centra en hypermarkten van Cora in Anderlecht en Woluwe gaan dan weer niet open vandaag.

De vestigingen van Decathlon in Evere en Anderlecht blijven op maandag 23 november gesloten, net als de Ikea-winkels in Anderlecht en Zaventem. De shoppingcentra Westland Shopping (Anderlecht), Woluwe Shopping Center (Sint-Lambrechts-Woluwe) en City 2 (Brussel) zijn ook niet geopend vandaag niet open. Dat meldt De Morgen.