Om één van zijn groentetelers te ondersteunen in de omschakeling naar biologische landbouw, gaat Colruyt “groenten in omschakeling” verkopen. Dit zijn geen conventioneel geteelde groenten, maar ook nog geen bioproducten. De groenten krijgen een speciale sticker om dat duidelijk te maken aan de kanten. 

De winkels van Colruyt en OKay verkopen vanaf de tweede helft van april onder andere koolrabi, bladpeterselie en witpuntradijs in omschakeling. In september volgt rode biet en vanaf oktober kastanjepompoen en winterpostelein.

 Deze groenten zijn afkomstig van groenteteler De Lochting uit Roeselare, die zijn bioteelt aan het uitbreiden is. Daardoor kunnen de groenten pas over twee jaar het officiële biolabel krijgen. De overgangsperiode duurt immers twee jaar voor eenjarige gewassen en drie jaar voor meerjarige gewassen, een periode waarin de landbouwer minder opbrengsten heeft. Door ondertussen de groenten af te nemen, wil Colruyt De Lochting helpen om de financieel moeilijke omschakelingsperiode te overbruggen.

“Via dit partnership willen we de verduurzaming van de landbouw een duwtje in de rug geven. Deze samenwerking past perfect in onze bedrijfsmissie om duurzame meerwaarde te creëren, op economisch, ecologisch én sociaal vlak,” zegt Rony Neufkens, afdelingschef aankoop groenten en fruit van Colruyt Group.

 

Sticker

De producten komen onder de merknaam Boni Selection Bio in de rekken bij Colruyt en deels ook bij OKay. Een sticker op de verpakking maakt de klant duidelijk dat het om groenten in omschakeling gaat, en dus niet om conventioneel geteelde groenten of om gecertificeerde biogroenten. 

 

Ook Bio-Planet, de biospecialist van Colruyt Group, biedt wel vaker producten in omschakeling aan, als het aanbod 100 % biologische producten niet volstaat voor de vraag van zijn klanten.