Colruyt Group kondigt een herstructurering aan bij speelgoedwinkel DreamLand en Dreambaby, speciaalzaak voor babyartikelen. Het Belgische speelgoedbedrijf ToyChamp neemt 75% van de aandelen van DreamLand over. 192 jobs zijn bedreigd, waarvan 150 bij DreamLand, en zes winkels zouden sluiten.

Dreambaby en DreamLand worden herschikt. Ze hebben het al enkele jaren moeilijk door stijgende concurrentie, volumes die onder druk staan en een groeiende verschuiving naar online. “Dit heeft tot gevolg dat DreamLand en Dreambaby – ondanks hun marktleiderposities – dalende volumes ondervinden met een belangrijke negatieve impact op hun rendabiliteit. Deze trend wordt nog verder versterkt door de huidige macro-economische context”, laat Colruyt Group weten in een persbericht. “De voorbije maanden zijn er verschillende acties ondernomen om ervoor te zorgen dat DreamLand en Dreambaby hun marktpositie zouden kunnen bestendigen en opdat ze op een duurzame wijze rendabel zouden worden. Zo werd bijvoorbeeld het online assortiment van DreamLand recent herzien, alsook de leveringstarieven voor online bestellingen.” 

Colruyt Group zegt dat bijkomende acties nodig zijn om de twee ketens rendabel te maken en een herstructurering nodig is. Daarbij zou de wet Renault van toepassing zijn. CEO Jef Colruyt: “We zijn ons volledig bewust van de menselijke en sociale gevolgen van deze intentie tot herstructurering, en we gaan er dan ook alles aan doen om constructief samen te werken met alle betrokken partijen en de medewerkers de nodige begeleiding te bieden. We zijn er echter van overtuigd dat een dergelijke intentie ervoor kan zorgen dat de sterke merken van DreamLand en Dreambaby een toekomst zullen hebben in deze sterk evoluerende marktcontext.” Er zijn 192 jobs bedreigd, waarvan 150 bij DreamLand, terwijl één winkel van DreamLand en vijf winkels van Dreambaby zouden sluiten. 192 jobs staan op de helling, meer dan 10% van het totale aantal personeelsleden. Bij de twee ketens werken zo’n 1.100 mensen.

Tegelijk kondigt Colruyt Group aan dat het 75% van de aandelen van DreamLand verkoopt aan ToyChamp. Een bedrag wordt daarbij niet vermeld. ToyChamp is een Belgisch familiebedrijf met meer dan 30 speelgoedwinkels in België en Nederland. Het heeft een distributiecentrum in Genk. DreamLand blijft bestaan als merk, werkgever en juridische entiteit. De bedoeling is om de transactie tegen eind van dit jaar af te ronden. DreamLand telt 48 winkels en stelt 800 mensen te werk.