Om het probleem van lege rekken aan te pakken en tegelijk mensen garantie te bieden op werk, schakelt Colruyt Group niet enkel medewerkers van de centrale in. Ook jobstudenten en medewerkers van DreamLand en Dreambaby, die nu tijdens het weekend zonder werk zitten, zullen voortaan extra gerekruteerd worden. 

Nu alle horecazaken hun deuren moeten sluiten en niet essentiële winkels in het weekend niet meer open mogen, is het alle hens aan dek voor supermarkten. En dat mag je best letterlijk nemen, want door de geruchten die er gisterennamiddag circuleerden over een mogelijke lock down en de verstrengde maatregelen die de overheid oplegt, zijn mensen in paniek massaal aan het hamsteren geslagen. Binnen de kortste keren waren de rekken in de supermarkten dan ook leeg. “De afgelopen weken kochten mensen vooral producten die langer houdbaar blijven zoals pasta, rijst, toiletpapier. Maar sinds deze week wordt er gewoon van alles meer verkocht, dus als iemand normaal een trosje tomaten zou kopen, wordt die hoeveelheid nu verdubbelt”, legt Hanne Poppe, woordvoerster van Colruyt Group uit.

Hoewel de supermarktketen verwondert was over het plotse massale hamstergedrag van gisterennamiddag en deze ochtend, benadrukt de woordvoerster wel dat Colruyt Group voldoende is voorbereid: “We hebben voldoende stock van onze producten. Dus daar maken we ons geen druk om. Dat de rekken gisteren leeg waren had dan ook enkel te maken met het feit dat ons personeel nog geen tijd had gekregen om de rekken opnieuw bij te vullen.”

En net daar komt het echte probleem voor de winkels naar boven. “Onze medewerkers hebben natuurlijk ook een gezin en sommige willen mogelijk graag thuis blijven om voor hun kinderen te zorgen nu de lessen op school zijn opgeschort. Daarom gaan we volop bekijken hoe we die werkkrachten zullen kunnen vervangen.” Toch zijn er volgens haar voldoende mogelijkheden. “Naast onze eigen mensen uit de centrale, die al werden ingezet om af en toe bij te springen bij het vullen van rekken, zullen we ons focussen op nieuwe interimcontracten én jobstudenten. Nu de overheid heeft aangekondigd dat de lessen worden opgeschort zijn scholieren en studenten immers beschikbaar, iets waar we zeker van gebruik willen maken zodat we ons eigen personeel niet te veel moeten overbelasten.” 

En daar blijft het niet bij. Ook eigen medewerkers van andere winkels kunnen bijspringen om de lege rekken tegen te gaan. “Onze Dreambaby- en DreamLand-winkels moeten tijdens het weekend hun deuren sluiten. Toch hoeft dat niet meteen slecht nieuws te betekenen voor ons personeel. Zo zijn we nu volop aan het bekijken hoe we hun eventueel kunnen inschakelen in winkels van onze andere ketens om daar de problemen in de winkels op te lossen", besluit Hanne Poppe.