Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft opnieuw schokkende beelden van dierenmishandeling vrijgegeven in een Spaans slachthuis voor varkens. Volgens Cefusa, een groep waartoe ook de Spaanse charcuterieleverancier El Pozo behoort, voldoet het bedrijf aan de Spaanse en Europese wetgeving. Toch zetten Delhaize en Colruyt voorlopig de samenwerking met El Pozo stop, na een oproep van Animal Rights.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights gaf opnieuw schokkende beelden van dierenmishandeling in een Spaans varkensslachthuis vrij van het bedrijf Cefusa, een groep waartoe ook de Spaanse charcuterieleverancier El Pozo behoort. Op de beelden zijn onder meer varkens met enorme abcessen, ernstige misvormingen, infecterende wonden en lies- en navelbreuken te zien. Volgens Cefusa is er geen vuiltje aan de lucht en “voldoet het bedrijf dan ook aan de eisen van de Spaanse en Europese wetgeving”. Maar Animal Rights België laat het daar niet bij en roept Colruyt en Delhaize nu op om het voedsel van El Pozo uit de rekken te halen. Beide supermarkten gaven meteen gehoor aan die oproep en schortten de samenwerking met de Spaanse charcuterieleverancier op.

Charter 'dierenwelzijn'

Nu gaat Delhaize zelfs nog een stapje verder en zet het de samenwerking met El Pozo helemaal stop. Delhaize pikt het niet meer dat producenten de regels rond dierenwelzijn systematisch aan hun laars lappen en wil daarom een duidelijk signaal geven dat elke inbreuk onaanvaardbaar is. Die boodschap zal voortaan ook terug te vinden zijn in de contracten met haar leveranciers. De retailer zal ook bijkomende onaangekondigde audits met onafhankelijke instanties organiseren om de infrastructuur en werkmethodes inzake dierenwelzijn extra te controleren. Daarnaast wil Delhaize ook de procedure verscherpen wanneer er een vermoeden zou zijn van dierenmishandeling. Dan zal het bedrijf op basis van de bestaande wetgeving en een gesprek met het betrokken bedrijf  binnen de 24u beslissen over de toekomstige samenwerking, met een mogelijke stopzetting als gevolg. Tot slot werkt Delhaize ook aan een charter 'dierenwelzijn' waarin een aantal bijkomende richtlijnen en engagementen rond dierenwelzijn geformaliseerd worden. 

Het is niet de eerste keer dat Animal Rights beelden van dierenmishandeling vrijgeeft. Vorig jaar nog doken er schokkende beelden op van een slachthuis in Tielt en Izegem. Delhaize besloot meteen om de samenwerking stop te zetten. Niet veel later besloot ook Colruyt om het slachthuis in Izegem links te laten liggen.