Chocoladefabrikant Pierre Marcolini prijst zich aan het begin van dit jaar gelukkig. Zijn onderneming is namelijk opnieuw voor 100% in handen van Belgische aandeelhouders gekomen. De Brusselse chocolatier heeft, met behulp van Olivier Coune (de huidige CEO), François Schwennicke (aandeelhouder van lederwarenfabrikant Delvaux) en Laurent Levaux (CEO van Aviapartner) de participatie van de Nestlé-groep overgenomen. De Zwitserse voedingsmiddelenreus was in 2007 voor 7% in het kapitaal van de KMO gestapt, waarna dit percentage opklom tot 29%.

Overzicht van de feitenIn 2007 zoekt Pierre Marcolini middelen voor een duurzame voortzetting van zijn bedrijf. Nestlé zoekt een hoogwaardige chocoladefabrikant voor de ontwikkeling een nieuw carré premium gamma voor zijn merk Nespresso. De twee spelers zijn vervolgens een partnerschap aangegaan. Maar nu heeft Marcolini besloten om de algehele controle over zijn onderneming weer over te nemen. "Op dit moment is het, ten behoeve van een grotere transparantie van onze internationale strategie, verkieslijk dat we 100% Belgisch zijn. Wij hebben met de Zwitserse partner overlegd. In 2007 was dit niet duidelijk naar buiten gekomen, maar wij hadden een opdracht voor Nestlé die eruit bestond een chocoladegamma voor Nespresso op de markt te brengen. Tegenwoordig worden deze carrés overal in Europa verkocht", legt hij uit. Pierre Marcolini wil het kapitaal verhogen om uitbreiding van het merk naar het buitenland te kunnen waarborgen. Na Japan zal ook in China de eerste winkel worden geopend.

De samenwerking tussen Pierre Marcolini en Nestlé is hiermee echter nog niet beëindigd. De chocolatier blijft namelijk betrokken bij speciale projecten in het 'Chocolate Centre of excellence' van de Nestlé.