Kaas en thee. In ons land is het misschien een wat miskende mix, maar de twee producten lenen zich tot vele lekkere combinaties. Savencia plaatst graag enkele voorbeelden van een harmonieuze mix tussen kaas en thee in de kijker.

 

“Het achterliggende idee is dat er geen tegenstelling bestaat tussen gastronomie en niet-alcoholische dranken, een idee dat steeds meer ingang vindt”, legt Alice Hellawell, Brand Manager Benelux bij Savencia Fromage & Dairy uit. “Een prima illustratie van deze trend is het grote succes dat de ‘tournée minérale’ campagne kende. Dat we voortaan de consument verschillende alternatieven aanbieden – cheese & beer, cheese & wine – en nu ook cheese & tea, past helemaal in deze logica. Onze suggesties steunen op een diepgaand onderzoek dat we toevertrouwd hebben aan Carine Amery, een gerenommeerde thee-sommelier.”

 

Thee-sommelier

“Kaas en thee zijn eeuwenoude producten”, verduidelijkt Carine Amery. “Ze hebben een belangrijke symboolwaarde in de cultuur waarin ze gebruikt worden. Het grote voordeel van thee is dat ze perfect verenigbaar is met elke soort voeding. Thee is niet alleen een natuurlijke smaakversterker, maar ook een dorstlesser als je verschillende soorten kaas eet. In Zwitserland bestaat er bijvoorbeeld een traditie om thee te drinken bij raclette of fondue. Waarom zouden we dat niet uitbreiden naar andere kazen ?”

 

Ruime degustatie

“Op zich is de idee afkomstig uit Canada, waar een boek over het onderwerp gepubliceerd werd”, vervolgt Carine Amery. “Ikzelf ben de soorten kaas die Savencia me aanbood beginnen bestuderen. Op basis van de kenmerken van elke kaas, selecteerde ik verschillende soorten thee. Diverse elementen zoals de smaak van de kaas, maar ook de structuur en het gevoel dat men bij degustatie ervaart, hebben in deze oefening een rol gespeeld. Op grond van al deze informatie stelde ik een lijst op van verschillende soorten thee die ik allemaal probeerde. En eerlijk gezegd, die degustaties leverde heel wat verrassingen op. Soms was er een puike ‘match’, maar in een aantal gevallen dan weer helemaal niet. Uiteindelijk heb ik een short list van twee soorten thee per kaas aangeboden. De ultieme beslissing werd door een intern proefpanel genomen.”

 

Dubbel potentieel

“Het is onze bedoeling onze kazen te combineren met types thee die makkelijk in de handel gevonden kunnen worden, maar toch ook enkele combinaties aan te bieden met meer specifieke theesoorten”, verduidelijkt Alice Hellawell. “We richten ons dus tot alle consumenten ongeacht hun graad van kennis inzake thee. De combinaties zullen aangeboden worden op ons website www.ilovecheese.be. In deze mix van cheese and tea is er een dubbel potentieel. Enerzijds willen we de horizon verruimen van de klassieke kaasconsument, hem informeren over de mogelijkheden die thee precies biedt. Maar daarnaast spreken we ook de theekenner aan voor wie kaas misschien onontgonnen terrein is en die mogelijk wel gemotiveerd kan worden om zich aan deze nieuwe ervaring te wagen.”

 

Combinatie van Passendale Classic en English Breakfast

Deze thee, met parfums van tabak, droog hout en turf, is goed opgebouwd, met bitterheid en wrangheid. De zachtheid van Passendale Classic veegt die laatste twee weg. De combinatie schept een melkachtig en tegelijk fluweelachtig gevoel met aroma’s van blonde tabak.

 

 

 

Combinatie van Saint Agur met groene Jasmijnthee

Onder invloed van de groene thee met jasmijn smelt de kaas in de mond. Het jasmijnparfum verzacht, er ontstaan toetsen van gedroogde vruchten en de zoutheid van de kaas wordt afgezwakt. Ook de textuur transformeert : hij wordt glad, smeltend en romig. Ook het licht pittige karakter van Saint Agur wordt ronder. Een slok thee na het doorslikken van het geheel is heel dorstlessend. In de mond is deze thee zacht evenwichtig, licht wrang en soepel met bloemrijke toetsen van jasmijn en zoete accenten van honing.

  

 

Combinatie van Chavroux Bûche en Oolong-thee

De thee zorgt voor een houtachtige smaak van kastanje, branderig en mineraal. Door de aanwezigheid van de Bûche Chavroux wordt een combinatie gevormd die in zachtheid en frisheid de nuances van de kaas opentrekken.

  

 

 

Combinatie van Caprice des Dieux met zwarte Ceylonthee

De rondheid en wrangheid van de zwarte Ceylonthee accentueren de smeuïgheid en roomsmaken van Caprice des Dieux, verrijkt door de kruidige en houtachtige toetsen van de thee.