Casa neemt circa 110 Xenos-winkels over van Blokker Holding. De overgenomen Xenos-winkels worden in twee fases omgebouwd volgens de Casa-formule. De eerste 50 Casa-winkels zullen nog voor het einde van dit jaar in Nederland opengaan. Voor de zomer van 2019 volgen de overige winkels. Deze stap biedt Casa de kans op verdere ontwikkeling en introductie op de Nederlandse markt.

Casa heeft aankondigt dat het 110 Xenos-winkels zal overnemen van de Blokker Holding. Op die manier probeert de interieurspecialist zijn intrede te doen op de Nederlandse markt en dat door de lancering van 50 winkels voor het einde van dit jaar. De overige winkels volgen voor de zomer van 2019. De circa 1.900 medewerkers van de om te bouwen Xenos-winkels gaan mee naar de nieuwe Casa-formule.

Sluiting van het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos

Na afronding van de winkelombouw naar de Casa-formule zullen het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden gesloten. De resterende Xenos-winkels (circa 60) worden buiten Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenos-formule wordt de komende maanden nader bepaald. Voor Xenos zal een afgeslankt servicekantoor worden ingericht op een nog nader te bepalen locatie. Door de transactie blijft de werkgelegenheid grotendeels behouden; 180 van de huidige 2.930 Xenos-medewerkers verliezen hun baan. Zij kunnen gebruik maken van het sociaal plan dat Blokker Holding eerder is overeengekomen met de vakorganisaties. Hiermee is ook een vangnet gecreëerd voor de collega’s die uiteindelijk bij het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos helaas hun baan zullen verliezen.

Transactie van de overdracht voorzien in mei 2018

De overdracht van de Xenos-winkels en de sluiting van het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Waalwijk vinden plaats onder voorbehoud van het advies van de centrale ondernemingsraad van Blokker Holding. Naar verwachting wordt de transactie in mei 2018 afgerond. “Over de financiële details van deze transactie worden geen nadere mededelingen gedaan”, klinkt het in het persbericht.

Casa nieuw in Nederland

Met de overname van de circa 110 Xenos-winkels versterkt Casa haar positie als interieurwinkelketen in Europa. “De complementariteit met de Nederlandse markt in combinatie met de schaalvoordelen op vlak van marketing, de levering van goederen vanuit het centrale Casa-distributiecentrum in België en de voordelen van het internationale inkoopnetwerk van Casa zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle positie van Casa op de Nederlandse markt”, legt de retailer uit.

De Casa-winkels in Nederland zullen dan ook worden beleverd vanuit het in 2017 geopende hoogtechnologische distributiecentrum in Olen.

Strategische heroriëntatie Blokker Holding

De overdracht van de activiteiten van Xenos is in lijn met de in mei 2017 aangekondigde strategische heroriëntatie van Blokker Holding. Daarbij wil het concern zich volledig richten op een gezonde toekomst voor de winkelformule Blokker. “De overige winkelketens worden ondergebracht bij andere partijen die alle betrokkenen de best mogelijke toekomst geven.”

Jeroen Visser CFO Blokker Holding: “Deze overdracht van activiteiten past binnen de door Blokker Holding aangekondigde strategiewijziging. De overdracht biedt circa 110 Xenos-winkellocaties en hun medewerkers een nieuwe toekomst. Hoewel er voor ruim 2.750 Xenos-collega’s werk is bij Casa of de resterende Xenos-winkels, moeten wij helaas afscheid nemen van circa 180 medewerkers die op het hoofdkantoor van Xenos en het distributiecentrum hun baan verliezen. Wij begrijpen dat dit een zware boodschap is voor deze medewerkers die altijd hard voor Xenos hebben gewerkt en straks het bedrijf zullen verlaten.”

Giane Van Landuyt, CEO van Casa: “Wij zijn zeer verheugd dat wij met de betrokken en professionele Xenos-medewerkers van de 110 winkels onze Casa-formule op goede locaties in Nederland kunnen lanceren. Zo zijn wij in staat om onze vernieuwde commerciële strategie in Europa verder uit te rollen. Met ons nieuwe winkelconcept zetten wij sterk in op beleving en inspiratie door middel van verrassende collecties die wij de Nederlandse klant tegen een juiste prijs kunnen aanbieden. Daarnaast wordt het Click & Collect-concept onmiddellijk bij ombouw naar de Casa-winkels geïntroduceerd.”

9 Europese landen

Casa, dat in 1975 werd opgericht in België, telt ondertussen meer dan 500 winkels verspreid over 8 Europese landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Door zijn toetreding tot Nederland kan Casa dus ook een 9de land toevoegen aan zijn lijstje.

Gevolgen voor het personeel van Xenos

Vandaag zijn de circa 2.930 medewerkers van Xenos in Nederland geïnformeerd over de gevolgen van de overdracht. Ongeveer 1.900 medewerkers gaan over naar de Casa-formule en circa 850 blijven werkzaam binnen de Xenos-formule. De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk zullen gefaseerd worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 worden stopgezet. Met de afbouw en sluiting van het hoofdkantoor en distributiecentrum zijn circa 180 arbeidsplaatsen gemoeid. Voor de Xenos-formule zal een servicekantoor in stand blijven met een passend aantal medewerkers op een nog nader te bepalen locatie. De logistieke activiteiten voor de Xenos-formule worden uitbesteed. Een aantal medewerkers zal een betrekking vinden op het servicekantoor van CASA in Nederland.