Klanten van Hypermarkten Carrefour en Carrefour Markets kunnen vanaf vandaag hun eigen herbruikbare zakjes en dozen meenemen naar de winkel om de producten die ze aankopen bij de beenhouwerij, vis- en traiteurafdeling te verpakken. Tezelfdertijd start in 16 winkels een test met herbruikbare textielzakjes voor groenten en fruit.

Carrefour België wil het gebruik van verpakkingen verminderen en lanceert daarvoor twee initiatieven. Begin november startte in de Hypermarkt Bierges, nabij Waver, een pilootproject met het meebrengen van herbruikbare zakjes en dozen. Na positieve reacties van klanten wordt het proefproject na twee weken al uitgerold in alle afdelingen in bediening van de Hypermarkten Carrefour en de Carrefour Markets die door Carrefour België zelf uitgebaat worden. 

Herbruikbaar

Het principe is eenvoudig en duurzaam: de klant brengt zelf zijn herbruikbare zakjes of dozen mee. De verkoper past het startgewicht op de weegschaal aan, zodat het gewicht van het recipiënt niet meegerekend wordt, en plakt er het prijsetiket op, zoals dit ook gebeurt met de klassieke plastic verpakking. De doosjes die de klant meebrengt, moeten proper, droog en geschikt zijn om voedsel in te verpakken. Indien de voedselveiligheid niet gegarandeerd kan worden, kan de winkelmedewerker deze weigeren. Om kruiscontaminaties te vermijden, worden verschillende vleessoorten, of kaas en charcuterie, nooit in hetzelfde doosje verpakt.

Nog een testproject 

Vanaf maandag 20 november gaat er nog een test van start: de Hypermarkt Carrefour van Bierges zal stevige herbruikbare textielzakjesaanbieden om groenten en fruit te verpakken. De zakjes zijn wasbaar, stevig genoeg om meermaals te worden gebruikt en de prijsetiketten blijven er goed op plakken. Deze worden aangeboden aan 2,40 euro voor 5 zakjes, of 0,60 euro voor eentje. Een week later zullen deze zakjes nog in vijftien andere testwinkels beschikbaar zijn. Beide initiatieven kennen hun start tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering, die deze week wordt georganiseerd. Carrefour introduceerde in 2004 al herbruikbare kassazakken in haar winkels. Met deze nieuwe proefprojecten gaat Carrefour België naar eigen zeggen een stuk verder dan het wettelijk kader vandaag voorschrijft. Daarnaast herziet Carrefour jaarlijks de verpakking van 800 tot 1.000 producten op onder andere haar duurzame aspecten.