De Kansspelcommissie is niet opgezet met de promotiecampagne die momenteel loopt in de Carrefour hypermarkten. De retailer maakt daarbij gebruik van slotmachines in de winkel.

Per aankoopschijf van 25 euro geven de Carrefour hypermarkten deze maand een jeton voor een slotmachine aan de uitgang. Klanten kunnen aan de hendel trekken en zo kans maken op prijzen zoals televisies, kortingsbonnen of zelfs een Renault Clio-wagen.

Het gebruik van de gokmachines in de actie heeft kwaad bloed gezet bij Kansspelcommissie en andere antigokorganisaties, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. 

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) wijst erop dat slotmachines erg verslavend werken, en daarom ook bijna overal verboden zijn in ons land. Dat gokverslaafden nu in de supermarkt terecht kunnen om op een “eenarmige bandiet” te spelen vindt de vereniging “niet correct.”

Ook de Kansspelcommissie is niet te spreken over de actie. Ze betwijfelt of Carrefour de nodige vergunningen heeft om de slotmachines te plaatsen en overweegt zelfs de gerechtelijke politie naar de hypermarkten te sturen.   

Carrefour zegt echter en vergunning te hebben van het Ontwikkelingscomité van de Belgische Sport, een afdeling van het Olympisch Comité die fondsen werft voor sportactiviteiten. 

Woordvoerder Baptiste van Outryve wijst erop dat het om een ludieke invulling van het begrip tombola gaat en dat de slots niet met geld werken, waardoor ze geen gokverslavingen in de hand werken.