Carrefour mag van de handelsrechtbank van Parijs de bioketen Bio c’Bon overnemen. Carrefour zal het bedrijf samenvoegen met So.bio, een gespecialiseerde keten die het sinds 2018 in handen heeft, maar de twee ketens blijven naast elkaar bestaan.

De handelsrechtbank van Parijs heeft het bod van Carrefour op de failliete bioketen Bio c’ Bon goedgekeurd. De Franse bioketen zal nu ondergebracht worden in So.bio, een gespecialiseerde keten die Carrefour al sinds begin vorig jaar in handen heeft. De twee ketens behouden elk hun naam, zegt CEO Alexandre Bompard in een persmededeling. Bio c' Bon wordt het merk voor biologische stadswinkels, So.bio wordt voorbehouden voor grotere winkels in de periferie. Bio-winkels zijn in trek, maar toch kwam Bio c’Bon in problemen, door onder meer de corona-crisis en een investering met particulieren waarbij niet het beloofde rendement werd gehaald. Carrefour betaalt 115 miljoen euro voor de overname. 

Felle strijd

Carrefour realiseert de overname na een felle strijd met andere kandidaat-overnemers: Biocoop en de familie Zouari, aandeelhouder van Picard. Carrefour zal de werkgelegenheid van 1.000 werknemers van Bio c'Bon, waardoor er bijna geen jobs verloren gaan. Carrefour nam onlangs ook een meer bescheiden speler in de Franse bio-markt over: Bioazur, een winkel in het zuidwesten van Frankrijk met vijf verkooppunten. Carrefour toont zich erg actief in de ontwikkeling en de democratisering van het bio-aanbod, ook al spreken biospeciaalzaken een publiek aan dat militanter is als het over de consumptie van bio gaat.

Geen gevolgen voor België

Belangrijk: Bio c'Bon is in ons land aanwezig met vier winkels in Brussel, maar het gaat om een op zich staand Belgisch bedrijf, dat los staat van de Franse keten. De overname door Carrefour heeft daardoor geen impact op de Belgische winkels. Mahaut de Lesquen, directeur van Bio c'Bon België: "We zijn onafhankelijk van Frankrijk, Bio c'Bon België gaat gewoon verder. We zijn al begonnen met het overschakelen naar een onafhankelijke bevoorrading."