Force Ouvrière, de meerderheidsvakbond bij Carrefour Frankrijk, heeft een dag van algemene mobilisatie georganiseerd op 8 februari. De Belgische vakbondsverantwoordelijken zullen afzakken naar Parijs.

Naar aanleiding van de recente Bijzondere Ondernemingsraad, heeft Carrefour België meer details bekendgemaakt over zijn transformatieplannen aan de vakbondsverantwoordelijken. Daartoe behoorde onder meer de invoering van self-checkout kassa’s in alle Carrefour hypermarkten de komende twee jaar. Een aankondiging die de nodige heisa veroorzaakte bij de vakbonden. De volgende samenkomst staat op 7 februari gepland. En de dag nadien zullen de Belgische sociale partners al meteen hun stem kunnen laten horen in Parijs. De socialistische bediendebond BBTK kondigde namelijk aan dat de bond dan naar Massy (ten zuiden van Parijs) zal afzakken, waar de centrale diensten van Carrefour gevestigd zijn.

Force ouvrière, de meerderheidsvakbond bij Carrefour Frankrijk, heeft 8 februari als dag van algemene mobilisatie uitgeroepen. In Frankrijk had de directie aangekondigd dat 2.400 jobs op de hoofdzetel geschrapt zullen worden. In België worden 1233 jobs bedreigd. “De Franse en Belgische werknemers zullen samen actie voeren aan de deur van de hoofdzetel van Carrefour. We verenigen ons om jobs te redden”, klinkt het bij BBTK.

250 BBTK-militanten van over het hele land zullen deelnemen aan deze actie. De Franse vakbond Force Ouvrière verwacht nog eens 2.500 leden. “De solidariteit van de Carrefour-werknemers heeft geen grenzen. Ten eerste: wij maken dezelfde herstructurering mee. Het is bovendien al de derde herstructurering voor de Belgische werknemers. Ten tweede weten we maar al te goed dat de beslissingen in Parijs worden genomen en niet in Evere. Zoals het spreekwoord luidt, “Als het regent in Parijs, druppelt het in Evere”…”, verduidelijkt BBTK.

Om 12u worden de vakbondsverantwoordelijken ontvangen doorJérôme Nanty, HR-directeur bij Carrefour.

Foto: Force Ouvrière - Algemene vergadering Carrefour