Deze week lanceerde Carrefour Group een 'koopkrachtgarantie'-verzekering in Frankrijk, in samenwerking met verzekeraar CNP Assurances. Het nieuwe product moet klanten in staat te stellen om te blijven winkelen, zelfs als hun inkomen daalt of ze hun loon verliezen.

Sinds maandag biedt Carrefour Frankrijk, via haar gespecialiseerde dochterondernemingen Carrefour Banque & Assurance en Lybernet, haar klanten verschillende verzekeringspakketten aan om hen te helpen bij hun "gedwongen uitgaven" in het geval van een plotseling koopkrachtverlies. “Doordat de prijzen van voedsel en basislevensmiddelen stijgen, hebben steeds meer Fransen moeite om hun rekeningen te betalen, vooral in het geval van onvoorziene omstandigheden die leiden tot een verlies of vermindering van hun inkomen: ziekte, ziekenhuisopname, verlies van werk, verlies van onafhankelijkheid …”, staat te lezen in een persbericht van CNP Assurances, de partner van het bedrijf in dit nieuwe (en enigszins verrassende) project. "Het is een garantietype dat valt in de categorie van affiniteitsverzekeringen, in dezelfde trend als wat we doen voor schuldsaldoverzekeringen", vertelde Thomas Chardonnel, directeur partnerships van de verzekeraar voor Frankrijk, aan het dagblad Le Parisien.

Vier formules

Deze 'koopkrachtgarantie' bestaat in vier pakketten. Twee heten "Courses Protect" en voor 2,90 of 3,90 euro per maand kun je bij Carrefour blijven winkelen met een bon ter waarde van 75 tot 150 euro per maand in geval van arbeidsongeschiktheid of verlies van werk. Er wordt ook een vergoeding van 500 euro voorzien in geval van ernstige invaliditeit of verlies van onafhankelijkheid. De twee andere formules: "Budget Protect" kosten 5,90 of 8,90 euro per maand en bieden hogere compensatieniveaus. Van 300 tot 500 euro per maand in geval van arbeidsongeschiktheid of verlies van werk, plus een vergoeding van 1.000 euro in geval van ernstige invaliditeit of verlies van onafhankelijkheid, om boodschappen te doen en uitgaven te regelen in geval van moeilijkheden die een invloed hebben op het gezinsinkomen. Bovendien verhoogt een "inflatiebooster” het bedrag van de boodschappencheques en de compensatie (tot maximaal 10%) als de inflatie stijgt tussen het jaar waarin de polis wordt afgesloten en het jaar waarin het verlies van inkomen of een dergelijke situatie zich voordoet. Het verzekeringsproduct is beschikbaar voor alle Carrefour-klanten en kan worden afgesloten bij Carrefour Banque & Assurance-kantoren. In het eerste kwartaal van 2024 zal het ook mogelijk zijn om online in te tekenen.

Carrefour België heeft ons laten weten dat de 'koopkrachtgarantie' momenteel niet wordt uitgerold in ons land. Al kan daar natuurlijk verandering in komen als het product aanslaat bij onze buren.  Eind 2021 besloot de Franse retailgigant bijvoorbeeld om zijn reisboekingsservice uit te breiden naar Frankrijk. Daarvoor bood Carrefour in België al oplossingen voor mobiele telefonie, betaalkaarten, leningen en fotoafdrukken aan.