De directie van Carrefour Frankrijk en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over de ondersteuning van ontslagen werknemers. Daarbij zou het personeel van de 273 geïntegreerde DIA-winkels actief begeleid worden naar een nieuwe job en is er ook een vrijwillig vertrekplan voorzien. 

Op 23 januari 2018 stelde Carrefour Frankrijk zijn transformatieplan Carrefour 2022 voor, waarbij er 2.400 Franse banen op de helling kwamen te staan. Ondertussen werd er druk overleg gepleegd tussen de directie van Carrefour Frankrijk en de vakbonden om de getroffen werknemers zo vlot mogelijk aan een nieuwe job te helpen. En daarbij werden twee belangrijke akkoorden bereikt.

DIA-werknemers begeleid bij zoektocht naar nieuwe job

Eerst en vooral hebben de directie en de Franse vakbonden Force Ouvrière, CGC en CFTC een akkoord bereikt over een plan om de bedreigde jobs bij de 273 geïntegreerde DIA-winkels te beschermen. Daarbij wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk ontslagen werknemers aan een nieuwe job te helpen, vooral binnen de Carrefour groep. Concreet zal elke ontslagene 3 jobaanbiedingen voorgeschoteld krijgen, waarvan zeker twee binnen de Carrefour Group en dat zo dicht mogelijk in de buurt van zijn woonplaats. Daarnaast zullen de ontslagen werknemers ook individuele ondersteuningen krijgen van jobscentra in heel Frankrijk.

Vrijwillig vertrekplan

De tweede overeenkomst gaat over het vrijwillig vertrekplan en werd ondertekend door de Franse vakbonden Force Ouvrière,  CFDT,  CGC en CFTC. Deze overeenkomst heeft betrekking op de 2.400 jobs die geschrapt worden in de Franse hoofdzetel. Concreet wordt er een ondersteuningsplan voorzien voor werknemers die het bedrijf willen verlaten en elders aan de slag willen. “De financiële ondersteuning zal groter zijn dan die bij een collectief ontslag en de huidige bedrijfsovereenkomsten binnen de Group”, verduidelijkt Carrefour.

“Beide overeenkomsten laten zien dat de Carrefour-directie en de vakbonden de getroffen werknemers willen ondersteunen via goede, evenwichtige, sociale ondersteuningsplannen. Daarbij wordt er vooral getracht om mensen terug aan werk te helpen, zodat de Group zijn vitale transformatieplan kan implementeren”, klinkt het bij de retailer.

De overeenkomsten zullen eerst ter goedkeuring worden voorgelegd aan de arbeidsadministratie, zodat ze vanaf 1 juli in werking kunnen treden. De plannen voor de verwelkoming en ondersteuning van werknemers zijn ondertussen wel al operationeel.

België?

Hoewel er bij Carrefour Frankrijk al concrete akkoorden werden bereikt, is het voorlopig nog afwachten op de overeenkomsten in België. Het overleg tussen de directie en de Belgische vakbonden ging dinsdag van start,  maar de BBTK hoopt  alvast om tegen eind juni een globaal akkoord te bereiken.

Eerder deze maand liet de de directie van Carrefour België al weten dat de impact van de herstructurering minder zwaar zou zijn, dan eerst werd aangekondigd. Zo zullen de hypermarkten in Luik en Genk toch openblijven, weliswaar onder het format en de arbeids- en loonvoorwaarden van een geïntegreerde supermarkt. Daarnaast zullen ook de vestigingen in Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-St-Pierre onder het format en de arbeidsvoorwaarden van een geïntegreerde supermarkt uitgebaat worden maar dan op een grotere winkeloppervlakte, om zo meer service te bieden aan de klanten en de impact op het personeel te beperken. Dankzij die beslissing zouden zo’n 191 jobs van de oorspronkelijk 1.233 geschrapte banen gered zijn, nieuws dat bij de vakbonden erg positief onthaald werd.