Canalys, een bureau voor marktanalyses, voorziet dat een groot aantal elektronicawinkels in Europa en de Verenigde Staten zullen verdwijnen. Het bureau ziet hierin het resultaat van de strategische mislukking van het verkoopmodel en dringt erop aan dat ketens in andere sectoren op hun hoede zijn. De verkopen van een deel van het aanbod van elektronica lijken te dalen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij CD’s, DVD’s, vinyl enz. Tables als Kindle of iPad zouden op hun beurt weer de verkoop van boeken en tijdschriften in gevaar brengen.

“De toekomst van multi-specialisten als de FNAC ziet er net zo somber uit als die van de gespecialiseerde zaken”, vertelt Alastair Edwards, Principal Analyst bij Canalys. “Dit soort winkels heeft echter voordelen want de klant kan het gekochte product direct meenemen en hoeft voor levering niet de volgende dag af te wachten. Volgens Canalys hebben de meeste ketens tegenwoordig online winkels, maar zijn deze er enkel om hun gamma aan te vullen en worden ze niet ingezet zoals zou moeten. “Het succes van het online verkopen van modeartikelen is een belangrijke indicatie dat geen enkele categorie bestand is tegen dit veranderende gedrag. Ook andere detaillisten zouden zich daarvan bewust moeten zijn.”

Steve Brazier meent dat "alle consumenten tegenwoordig bereid zijn om een boek in de boekwinkel op de hoek door te bladeren en het vervolgens op Amazon tegen een hogere prijs te kopen, eenvoudigweg omdat zij daarmee hun toekomstige aanbevelingen op de site kunnen optimaliseren. Dit is heel wat meer dan “showrooming”, het is het teken van een radicale verandering voor de klant wat betreft zijn waarneming van waarde.” Nog altijd volgens Brazier hebben de verschillende supermarkten, net als de online concurrentie, hun vermogen getoond om hun marges op te offeren om nieuwe klanten naar hun verkooppunten te kunnen trekken.

Het rapport van Canalys besluit als volgt: Canalys voorspelt dat, tussen nu en 2020, talrijke stadscentra er heel anders uit zullen gaan zien omdat vele en zeer bekende retailers gedwongen zullen zijn te verdwijnen.