Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) werkt aan een omzendbrief om de BTW op voedselschenkingen aan binnenlandse organisaties terug te laten vorderen. Tot nu toe was het fiscaal interessanter op voedsel weg te gooien, dan het weg te schenken.

Warenhuizen die voedsel aan binnenlandse organisaties zoals voedselbanken schenken moeten momenteel nog altijd de BTW op de voedselschenkingen terugstorten. Om daaraan tegemoet te komen werkt de FOD Financiën nu aan een omzendbrief waardoor handelaars de BTW op zulke schenkingen kunnen recupereren. “Concreet betekent dit dat de warenhuizen geen BTW meer verschuldigd zijn bij schenkingen, waardoor het voor hen interessant wordt om goederen te schenken in plaats van goederen te vernietigen. De voorwaarde is natuurlijk ook dat deze voedingsmiddelen op hun beurt door de liefdadigheidsorganisaties gratis worden uitgedeeld onder de hulpbehoevenden in België”, klinkt het bij CD&V.

Handelaarsorganisatie Comeos reageert tevreden op de plannen. Dit is een heel belangrijke stap”, zegt Dominique Michel (Gedelegeerd bestuurder van Comeos). Bovendien zullen er nu meer voedselschenkingen gedaan worden, volgens Comeos. “We zijn nu al goed voor het equivalent van twee miljoen maaltijden per jaar, maar we maken ons sterk dat het aantal schenkingen dank zij dit initiatief nog zal toenemen”, klinkt het. De handelaarsorganisatie hoopt dat eenzelfde regeling voor kledij nu snel zal volgen.