De stad Brussel wil de Nieuwstraat moet het centrum worden van een nieuwe handelswijk. De straat zou niet alleen tijdens de openingsuren, maar dag en nacht aantrekkelijk moeten worden.

Elke dag wandelen zo’n 43.000 mensen door de Nieuwstraat, maar buiten de openingsuren van de winkels in die straat valt het leven er stil. En ook de omliggende straatjes trekken veel minder mensen. Daar wil het stadsbestuur verandering in brengen. Daarom zullen de winkels in de aanpalende straten van een anders en complementair moeten zijn, zodat de wijk op elk uur van de dag bezocht wordt. "In de nieuwe handelswijk moeten mensen nog willen komen na de openingsuren", zegt schepen van Economische Zaken Marion Lemesre.

Het project zal worden ontwikkeld met de hulp van handelaars , bewoners en de wijk voor het einde van januari 2014. Het masterplan is al voorzien voor februari. De renovatie van de wijk zou een investering van 3,5 miljoen euro vragen. Wie dat bedrag zal ophoesten is nog niet duidelijk, maar de werken zouden al in 2015 starten. Voor de ontwikkeling van de plannen wordt samengewerkt met het Duitse bureau Buur-Latz.De video hieronder geeft u alvast een idee van hoe de nieuwe wijk er zal uitzien. Zo zullen er klinkers gebruikt worden, worden er woningen voorzien boven winkels en komt er meer groen in de zijstraten.