Bio c’Bon zit in financieel zwaar weer. De biologische winkelketen heeft al enkele maanden moeite om zijn leveranciers en zijn huur te betalen, melden Franse media. De keten heeft vier winkels in ons land.

De geruchten over de financiële moeilijkheden liepen al een tijdje, meldt het Franse medium LSA. Volgens een interne bron legt de directie sinds enkele maanden zware financiële restricties op en zijn de werkomstandigheden er serieus op achteruitgegaan. Nieuwe openingen van de winkels komen er voorlopig niet. De laatste winkel opende twee à drie maanden geleden in het zesde arrondissement in Parijs. De keten heeft het ook moeilijk om zijn facturen te betalen. Sommige leveranciers weigeren nog verder te leveren aan sommige winkels. In de winkels blijkt ook dat sommige rayons helemaal leeg waren, meldt LSA. De keten zou ook het geld niet meer hebben om zijn huur kunnen betalen. Verschillende winkels zouden al brieven ontvangen hebben waarop hen gewezen wordt op een betaalachterstand. In de winkels zouden er ook heel wat praktische problemen zijn, zoals problemen met elektriciteit en water.

In een reactie zegt de directie van Bio c’Bon dat de keten zich inderdaad in een moeilijke situatie bevindt. “2019 is om verschillende redenen een moeilijk jaar geweest: stakingen en manifestaties die een niet onbelangrijke impact gehad hebben op de winkels in stadscentra, de toenemende concurrentie van groothandel en van specialisten.” Wat de betaling van de leveranciers betreft, zegt de groep dat de problemen gelinkt zijn aan de introductie van een nieuw logistiek platform. “Vandaag zijn de meeste leveranciers betaald en degenen die nog niet betaald zijn, zullen dat binnenkort wel zijn.” Volgens de bron die LSA citeert, zal er in de loop van deze maand nog een oplossing komen. Er zijn drie mogelijkheden: een geldinjectie door een nieuwe investeerders, de verkoop van de winkelketen of faillissement.

Belangrijke toevoeging: de situatie van Bio c'Bon in België is perfect gezond, laat Mahaut Housieaux de Lesquen, directeur van Bio c'Bon België weten. Hier moeten leveranciers dus niet vrezen voor een gebrekkige betaling.