De Nederlandse online supermarkt Picnic krijgt van investeerders 600 miljoen euro om uit te breiden in onder meer Duitsland en Frankrijk. De financieringsronde wordt geleid door het investeringsfonds van Microsoft-oprichter Bill Gates, meldt Picnic.

Picnic krijgt een gevoelige kapitaalsinjectie om verder uit te breiden in Europa en dan vooral Frankrijk en Duitsland. Hoeveel investeringsfonds Bill & Melinda Gates Foundation exact investeert in Picnic wordt niet bekendgemaakt, maar de leider van een investeringsronde neemt meestal het grootste deel voor zijn rekening. Naast de Foundation stoppen ook de bestaande investeerders van Picnic extra geld toe. Naast het uitbouwen van de markt in Frankrijk en Duitsland wil het bedrijf daarmee verder technologisch innoveren.

Picnic werd in 2015 opgericht door Michiel Muller, de broer van Ahold Delhaize-CEO Frans Muller, Bas Verheijen en de internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys. Het bedrijf is sinds zijn ontstaan actief in Nederland en breidde in 2018 uit naar Frankrijk. Dit jaar kwam daar ook Duitsland bij. Het bedrijf bezorgt boodschappen in de herkenbare kleine elektrische wagentjes. Volgens Picnic is die manier van werken uniek in Europa. Het bedrijf heeft geen fysieke winkels. Klanten bestellen hun boodschappen online. Picnic zal naar eigen zeggen tegen het einde van dit jaar een omzet van 1 miljard euro hebben. De online supermarkt heeft vooralsnog geen ambitie om naar België te komen.

De Bill & Melinda Gates Foundation is het investeringsfonds van Microsoft-oprichter Gates en zijn ex-vrouw Melinda French. Ze staan vooral bekend om hun steun aan goede doelen, maar investeerden eerder al in onder meer de Amerikaanse supermarkt Walmart en de pakjesbezorger FedEx.