Winkeldiefstal in België is met een percentage van 0,59% op de totale omzet van de retail de op één na hoogste in Europa. Toch is het verlies door diefstal, fraude en administratieve fouten licht gedaald tegenover vorig jaar doordat de retailers meer geïnvesteerd hebben in beveiliging. Dat blijkt uit de diefstalbarometer van Checkpoint Systems.

880 miljoen verlies 

Onderzoeksbureau The Smart Cube ondervroeg in opdracht van Checkpoint Systems 222 vertegenwoordigers van retailers uit 24 landen wereldwijd. Daaruit blijkt onder andere dat België in totaal een derving, of het verlies door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten, heeft van 1,16% op de totale omzet van de retailsector. Dat is een kleine vooruitgang in vergelijking met de vorige editie van de diefstalbarometer. Toen had België nog een derving van 1,30%. In concrete cijfers gaat het hier om een inkomstenverlies van €880 miljoen euro op een totaal omzetcijfer van €75,8 miljard voor de Belgische retailers.

"Investeringen lonen" 

Dat de cijfers licht verbeterden, komt doordat de retailers meer investeerden in winkel- en productbeveiliging. De Belgische retailsector gebruikte 0,71% of €538 miljoen van zijn gezamenlijke omzet voor investeringen in beveiliging. “Dankzij extra investeringen in winkeldiefstalpreventie hebben de Belgische retailers hun derving licht kunnen terugdringen”, besluit Chantal Vansumsen, Key Account Manager bij Checkpoint Systems Benelux. 

België en de rest van de wereld 

Wereldwijd is de derving gedaald van 1,36% naar 1,29%. Echter is dit nog steeds goed voor een verlies van $128 miljard (€96 miljard). Enkel Azië nam een stijging waar van 1,26% naar 1,28%. Uit een vergelijking van de continenten blijkt de derving in Europa (gemiddeld 1,13%) het laagst, in Noord-Amerika het hoogst (gemiddeld 1,48%).

Internationaal scoort geen enkel land beter dan Noorwegen, dat slechts 0,83% verlies lijdt door derving. Japan en het Verenigd Koninkrijk volgen en staan beide laag op de globale ranglijst met 0,97%. Mexico heeft met 1,70% de hoogste derving.

België situeert zich met 1,16% net boven dat Europese gemiddelde en eindigt binnen de Europese top 5. Ons land doet het beter dan buurland Nederland, waar de derving 1,23% bedraagt, maar minder goed dan buren Duitsland (1,10%) en Frankrijk (1,09%).

Diefstal door personeel neemt vlucht

Winkeldiefstal heeft het grootste aandeel in de derving, zowel in België als in de rest van Europa. België staat samen met Nederland en Portugal op een gedeelde 2de plaats in een ranking van Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door shoplifting. Het aandeel van deze vorm van diefstal op de omzet van Belgische retailers is 0,59%. Enkel in Frankrijk ligt dit aandeel hoger: 0,64%.

Net als vorig jaar ligt voeding goed in de markt bij de dieven. Vers vlees, kaas en andere gastronomische specialiteiten worden vaak aangehaald als gestolen producten.

Proportioneel gezien verdient het personeel van Belgische retailers ook een tik op de vingers: met 29,7% doen zij het een stuk slechter dan in 2012 en dan het Europese gemiddelde (21,9%). Leveranciersfraude en verlies door administratieve fouten daarentegen zijn gedaald in ons land, tot respectievelijk 8,8% en 10,50%. We scoren in deze categorieën veel beter dan het Europese gemiddelde: 14,70% voor fraude door leveranciers en 24,80% voor verliezen ten gevolge van administratieve fouten.