De Franse supermarktketens Auchan en Système U gaan dan toch niet zo intens samenwerken als gepland. De retailers zullen wel nog altijd samen aankopen.

Auchan en Système U kondigden vorig jaar aan de krachten te willen bundelen. Ze wouden samen huismerken aankopen en ook onderling winkels ruilen. 247 Simply Market-vestigingen zouden van Auchan naar Système U gaan, terwijl 70 hypermarkten van Système U (Hyper U) naar Auchan verhuizen. Bovendien wouden de retailers ook een gezamenlijke stuurgroep van acht mensen aanstellen. Een alliantie die zo ver gaat dat de Franse Mededingingsautoriteit ze beschouwde als een fusie.

"Te complex"

Auchan en Système U hebben nu bekendgemaakt dat ze afzien van deze verregaande samenwerking. De retailers zeggen in een gezamenlijke persverklaring dat de winkelruil te complex was om op korte termijn uit te voeren.

 

Aankoopalliantie

Dat wil niet zeggen dat de nummer 5 en de nummer 6 op de Franse markt niet meer gaan samenwerken. Auchan en Système U zeggen immers nog meer te zullen samenwerken voor aankoop. Zo willen ze sterker staan in de sterk concurrentiële Franse markt. Om dezelfde reden bundelden ook al Casino de krachten met Intermarché en gingen ook Carrefour en Cora/Match al samenwerken om kosten te besparen.