De Britse warenhuisketen Asda heeft een automatisch kassasysteem met 360 graden-scanner ontwikkeld, dat 3 keer sneller zou zijn dan een gewone kassa. De traditionele kassamedewerker wordt ook overbodig met de ‘Rapid Scan’.

Asda lanceerde de ‘Rapid Scan’ begin deze maand in haar supermarkt in York. Het systeem gaat een stap verder dan de self-scanners die we vandaag kennen. Klanten plaatsen hun aankopen op de kassaband, die vervolgens door de 360 graden-scanner gaan. Omdat alles automatisch gescand wordt, en er dus geen kassier(ster) de barcode handmatig moeten zoeken en inscannen, is het systeem sneller dan de klassieke kassa. Elk product wordt op een gemiddelde van 0,6 seconden gescand of 100 producten per minuut, terwijl dat met de hand gemiddeld 3 seconden is. Conclusie, de ‘Rapid Scan' is drie keer sneller, zegt Asda.

Bovendien kan de volgende klant zijn boodschappen op de band plaatsen terwijl de vorige nog aan het afrekenen is. Alle betalingen gebeuren automatisch en enkel met betaalkaarten, wat ook weer tijd bespaart. Ook hier wordt de kassier(ster) overbodig. Er staat wel nog één medewerker om te controleren of alles goed verloopt, zoals bij de huidige self-scanners.

In York gaat het om een pilootproject. De retailer zal eerst de reacties van klanten en medewerkers analyseren vooraleer het concept verder uit te rollen.Bekijk de video hieronder om te zien hoe 'Rapid Scan' werkt: