Eén jaar nadat de fusie tussen Ahold en Delhaize officieel beklonken werd, is ze nog altijd geblokkeerd op Belgisch niveau. Eén Albert Heijn-winkel in Antwerpen houdt de fusie voorlopig nog tegen, schrijft De Standaard.

 

Ahold en Delhaize Group kregen begin vorig jaar te horen dat ze een aantal winkels in België moesten afstoten om groen licht te krijgen voor hun fusie. In totaal moesten beide retailers 13 supermarkten verkopen van de Belgische Mededingingsautoriteit: 5 Delhaize- en 8 Albert Heijn-filialen.

Anderhalf jaar later zijn Ahold en Delhaize er nog altijd niet in geslaagd alle winkels van de hand te doen. Hoewel onder andere Carrefour, Lidl en Tanger winkels overnamen, blijft er nog één winkel over: de Albert Heijn op de Groenplaats in Antwerpen. Deze kleine supermarkt is daarmee het enige wat een grote fusie tussen Ahold en Delhaize op Belgisch niveau nog in de weg staat. Dat schrijft De Standaard

Volgens De Standaard werd het verkoopproces van AH Groenplaats na een mislukte poging van Ahold Delhaize door de BMA toevertrouwd aan een “trustee”. Maar ook die lijkt niet van de winkel af te geraken, waardoor Ahold Delhaize nu hoopt een regeling te kunnen bekomen met de Belgische concurrentiewaakhond. “In theorie kan Ahold Delhaize een wijziging van de fusievoorwaarden vragen aan de BMA en alternatieven suggereren”, klinkt het.

Ahold Delhaize wou of kon aan onze redactie niet bevestigen dat het enkel nog AH Groenplaats moet afstoten. Woordvoerster Ellen van Ginkel wou enkel kwijt dat het verkoopproces voor de laatste winkels nog loopt. "We zijn in een afrondende fase en zijn nog met een aantal winkels bezig. Het proces loopt nog rondom deze laatste winkels", zegt ze.UPDATE: Volgens onze Nederlandse collega's van Distrifood zou ook de AH Gent Overpoort nog niet verkocht zijn.

Hoe dan ook is de fusie nog altijd niet van kracht in België. Daarmee merken we één jaar na de effectieve fusie tussen Ahold en Delhaize nog relatief weinig van het samengaan van de moederbedrijven van Albert Heijn en Delhaize in ons land. Maar eens de verkoop van de laatste winkels beklonken is, kan Ahold Delhaize eindelijk werk beginnen maken van samenwerking en syngergievoordelen op Belgisch niveau