Het Antwerpse stadsbestuur heeft plannen om het aantal zondagsopeningen fors uit te breiden vanaf volgend jaar. Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ staan echter niet te springen.

De Stad Antwerpen dient volgend jaar een aanvraag in om de buurt rond de winkelstraten Keyserlei en Meir laten erkennen als toeristisch zone. Op die manier zouden de winkels voortaan elke zondag open kunnen zijn. De handelaars zelf waren lang tegen, maar gaven hun bezwaren nu op. Economische noodzaak en de concurrentie van e-commerce zouden de Antwerpse winkelieren overtuigd hebben om akkoord te gaan.

Concreet wordt ten vroegste vanaf het najaar van 2014 elke zondag mogelijk een koopzondag in Antwerpen. De vraag is natuurlijk of het bij die ene stad zal blijven. Aan de kust, in Brugge en in Maasmechelen zijn de winkels al langer open op zondag. Maar ook Kortrijk en Gent zouden plannen hebben. Handelaarsorganisaties zien de evolutie met lede ogen aan. Unizo legt zich neer bij de beslissing, maar loopt er niet warm voor. "Een algemene zondagsopening over heel het land is uitgesloten. Maar voor een stad als Antwerpen moet het kunnen", zegttopman Karel Van Eetvelt. "Ze moet beperkt worden tot de echte toeristische centra, zoals de Kust en enkele steden die veel toeristen aantrekken". Hij houdt vast aan het heilige principe van zondagsrust, en hoopt dat we niet evolueren naar een zeven-op-zeveneconomie.

Ook het NSZ vindt dat handelaren recht hebben op een rustdag, en zegt dat slechts een vijfde meer koopzondagen wil. “Uit recent onderzoek van NSZ blijkt dat 44% van de handelaars, zonder regionale verschillen bovendien, voorstander is om het aantal koopzondagen tot zes per jaar te beperken. 13% wil het aantal koopzondagen inperken, terwijl 23% zelfs pleit voor een totale afschaffing”, klinkt het. De ondernemersorganisatie stipt ook aan dat meer koopzondagen enkel zullen leiden tot een verschuiving van de economie.” “Logisch, want elke consument kan zijn euro maar één keer uitgeven. Op zaterdag of op zondag, maar niet op beide dagen”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.