Een jaar geleden werd de afrondingsregel ingevoerd voor contante betalingen. Hierdoor mogen handelaars cashbetalingen afronden tot 0 of 5 eurocent. Uit een enquête van NSZ blijkt dat slechts 9 procent van de handelaars dit ook effectief doet. Voornamelijk omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten.

Sinds 1 oktober 2014 mag je als handelaar contante betalingen afronden tot op een halve eurocent. Wanneer de prijs eindigt op 1, 2, 6 of 7 eurocent wordt er naar beneden afgerond. Prijzen die eindigen op 3, 4, 8 of 9 cent mogen dan weer naar boven afgerond worden. Bij een prijs van 32,96 euro betaal je dan aan de kassa 32,95 euro. Wanneer je daarentegen 32,98 euro moet betalen, zal het bedrag worden afgerond tot 33 euro.

Een jaar na de invoering van de regel ondervroeg NSZ 569 handelaars. Daaruit blijkt dat amper 9 procent van de handelaars hun prijzen ook effectief afronden. Bij een gelijkaardige enquête in maart was dat nog 12 procent. “Een aantal handelaars is ondertussen dus al afgehaakt”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Verbazend is dat niet, gezien het feit dat er in negen op de tien handelszaken niet wordt afgerond.”

Binnenkort zal de afronding ook mogelijk zijn bij elektronische betalingen. Toch zou amper 35 procent van de handelaars die nu al afronden de lijn doortrekken naar klanten die met de bankkaart willen betalen. Uit angst voor discussies met ontevreden klanten zou meer dan de helft ook niet afronden wanneer dit voor alle soorten betalingen zou zijn toegestaan. Onterecht zo blijkt, want van alle handelaars die nu al afronden beweert 91 procent niet meer prijsgerelateerde discussies te voeren dan voordien.