De Chinese e-tailer Alibaba gaat een kantoor openen in Amsterdam om producten uit België en Nederland in China te verkopen. Voormalig Blokker-topman Roland Palmer gaat het Benelux-kantoor leiden.

Alibaba wil met het kantoor in Amsterdam een "poort naar China" zijn voor Nederlandse en Belgische producenten en winkeliers. Zij zullen hun producten via het platform van Alibaba veel makkelijker kunnen aabieden in China, waar de Benelux een goede reputatie heeft. "In China is mede door de economische groei een grote vraag naar producten uit Nederland en België die bekendstaan om de hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen", aldus de internetwinkel. 

Roland Palmer, die aangetrokken is om het kantoor te leiden, ziet grote kansen voor producten zoals babyvoeding, speciaalbier, chocolade en kinderwagens, zo zei hij aan De Telegraaf.

De Benelux is niet de eerste markt waar Alibaba een export-kantoor opent. Eerder opende de retailer al gelijkaardige vestigingen in Italië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.  

Amsterdam en niet Brussel? 

Begin dit jaar had Jack Ma (de CEO van Alibaba) in een gesprek met Koning Filip gezegd dat hij in ons land een vestiging wou openen en dat hij een honderdtal mensen wou aanwerven om Belgische producten naar de Chinese markt te brengen. Het nieuws dat er een Benelux-kantoor komt in Amsterdam plaatst nu sterke vraagtekens bij de opening van dat Belgisch kantoor.