Delhaize Groep heeft een koper gevonden voor haar Amerikaanse dochter Bottom Dollar. Hard discounter Aldi neemt alle 66 winkels over van de groep, dat werd vandaag bekend gemaakt.

Eind augustus raakte bekend dat Delhaize Groep van Bottom Dollar af wou. De discountketen geraakte immers nooit volledig van de grond in de VS, en kon niet opboksen tegen de concurrentie van andere discountketens als Aldi en Save-A-Lot. Het is de Duitse keten Aldi die nu de 66 winkels in en rond Philadelphia en Pittsburgh overneemt.

Aldi betaalt 15 miljoen dollar (12 miljoen euro) voor de winkels en zal de bijhorende leaseverplichtingen op zich nemen. De transactie zal naar verwachting een waardeverminderingsverlies op activa en andere kosten van ongeveer 180 miljoen dollar (140 miljoen euro) genereren. Delhaize slikt dus een grote minwaarde op de verkoop.

De verkoop van Bottom Dollar past in de strategie van CEO Frans Muller om een grote schoonmaak te houden in de portefeuille van Delhaize Groep. Markten of enseignes met onvoldoende kritische massa vliegen eruit.

Voor Aldi past de overname vooral in de expansieplannen van de discounter. Tegen eind 2018 wil de hard discounter immers 1.950 winkels, ofte 650 meer dan eind vorig jaar.