Albert Heijn heeft alweer een nieuwe winkel in ons land aangekondigd. Na de zomervakantie opent de Nederlandse supermarktketen een franchisewinkel in Sint-Niklaas.

Na maandenlange geruchten, heeft Albert Heijn België dan toch zijn komst naar Sint-Niklaas bevestigd. Het nieuws komt er amper een week nadat AH zijn eerste nieuwe Belgische winkel sinds vorige zomer aankondigde.

 

De nieuwe supermarkt zal worden uitgebaat door Nathalie en Marco Van Ende, de franchisenemers die mee aan de wieg stonden van AH in België. “We hebben de Vlamingen in Brasschaat en Stabroek Albert Heijn leren kennen en hebben de allereerste Albert Heijn-winkel in België geopend in maart 2011. We hebben ervaren dat de winkelformule aanslaat en dat de Vlaming Albert Heijn in het hart sluit. We gaan nu zes jaar later een gloednieuwe winkel openen in Sint-Niklaas,” zegt Nathalie Van Ende.

 

Na de zomervakantie gaat de supermarkt in Sint-Niklaas open. Het wordt de 12de franchisewinkel van AH in ons land en de 10de vestiging in Oost-Vlaanderen. De supermarktketen heeft momenteel 42 winkels in België.

 

Winkels afstoten

De aankondiging van alweer een nieuw Belgisch winkelpunt voor Albert Heijn is opvallend, omdat de Nederlandse keten namelijk nog volop bezig is met winkels af te stoten. Hoewel AH al zes Belgische supermarkten verkocht (aan Lidl, Tanger, Carrefour en een onbekende zelfstandige winkelier), moet het nog altijd van twee winkels af geraken.

In totaal moesten Albert Heijn en Delhaize van de Belgische mededingingsautoriteit 13 winkels verkopen, om groen licht te krijgen voor de fusie tussen hun moederbedrijven. Zolang niet alle winkels afgestoten zijn, blijft de fusie tussen Ahold en Delhaize ‘on hold’ in België. Tot dan blijven Albert Heijn en Delhaize officieel nog altijd concurrenten in ons land.

 

Het lot van AH in België?

Bovendien lijkt het er steeds meer op dat het Albert Heijn-enseigne op lange termijn geen toekomst heeft in België. De directie van Ahold Delhaize verklaarde onlangs dat Delhaize “het leidende merk” van de groep in België is en dat eens dat versterkt is “de natuurlijke volgende fase is om alle Ahold Delhaize-winkels in België onder de Delhaize-vlag te brengen.” De groep zal zich in de eerste helft van 2019 buigen over de toekomst van AH in België

 

Meer openingen

Toch blijft Albert Heijn in de tussentijd gewoon weer winkels openen in Vlaanderen. Een week geleden nog werd de komst van AH Wemmel aangekondigd en zei woordvoerdster Sally Herygers dat er de komende maanden nog meer winkelopeningen op het programma staan.