Uit een recent onderzoek van BE Vegan, EVA en Bite Back bij de 6 grootste Vlaamse en Brusselse supermarktketens blijkt dat het vegan assortiment fors is toegenomen de afgelopen jaren. Albert Heijn blijft koploper, gevolgd door Delhaize, Carrefour en Colruyt.

Eind 2021 gingen BE Vegan, EVA en Bite Back op onderzoek bij de zes grootste supermarktketens in Vlaanderen en Brussel (Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl) om te kijken hoe het gesteld is met het aanbod van vegan producten. Het onderzoek, dat kadert binnen een Europees project dat getrokken werd door de Albert Schweitzer Foundation, is een vervolg van een eerder telling in 2019. En wat blijkt? Het vegan aanbod in supermarkten is de voorbije jaren fors toegenomen. “Vooral in het segment van de vlees- en visvervangers (+65%) en alternatieven voor zuivel (+28%) werd een sterke groei genoteerd”, aldus BE Vegan. Onder de vlees- en visvervangers zijn het vooral plantaardige burgers, worsten en veganistisch gehakt die goed vertegenwoordigd zijn. Alternatieven voor vis blijven beperkt, al duiken er ook nieuwkomers op zoals vegan tonijnsalade. “De opvallendste trend is de opkomst van veganistische kazen (+310%). Waar alternatieven voor plakjes kaas of strooikaas in 2019 nog moeilijk vindbaar waren, liggen ze nu in elke supermarkt. Alleen bij de discounters Aldi en Lidl wordt nog geen vegan kaas aangeboden”, vervolgt de organisatie. Een ander segment dat verder werd uitgebreid is plantaardige yoghurt (+93%). "Alternatieven voor melk, yoghurt en room zijn bij de consument al goed ingeburgerd", aldus BE Vegan. "Andere sterke stijgers zijn diepvriesmaaltijden (+198%) met de komst van onder andere vegan diepvriespizza’s en koude sauzen (+47%) waar vooral een ruim aanbod aan vegan mayonaise geteld werd."

Albert Heijn heeft grootste assortiment

Als we kijken naar het vegan assortiment bij de verschillende supermarkten, komt Albert Heijn als winnaar uit de bus. De Nederlandse keten heeft het grootste assortiment en kon zijn afstand op de andere supermarkten vergroten. Albert Heijn scoort vooral goed op het gebied van vegan charcuterie (gemiddeld 27 referenties) en vegan kazen (gemiddeld 25 soorten), waar het de concurrenten ver achter zich laat. Daarnaast behaalt de retailer ook topscores in alle andere segmenten van de zuivelvervangers (melk, room, yoghurt, boter en ijs).

Op de tweede plaats volgt Delhaize, dat het ruimste aanbod van tofu, tempeh en seitan heeft. Opvallend is hier ook de enorme stijging van vegan chocolade (+114%). Bovendien scoort de keten ook het beste op vlak van diepvriesmaaltijden en verse soep.

Carrefour en Colruyt volgen uiteindelijk op de derde en vierde plaats in het klassement van supermarkten met het grootste vegan assortiment.

"Discounters hebben elk hun eigen sterktes"

Aldi en Lidl verkopen over het algemeen minder verschillende producten dan de andere supermarkten en werden daarom apart vergelekn. Het verdict? "Lidl scoort het beste, maar beide winkelketens hebben hun eigen sterktes", stelt BE Vegan. In de categorieën sauzen, dips en spreads en snacks scoort Lidl opmerkelijk beter. Aldi heeft daarentegen meer vlees- en zuivelvervangers. Opvallend is wel dat alternatieven voor kaas en vis niet aangeboden worden bij beide discounters in tegenstelling tot de andere supermarkten.