De directie van Delhaize heeft na maanden onderhandelen een akkoord bereikt met de vakbonden. Volgens het ontwerpakkoord zullen er maar 10 in plaats van 14 winkels sluiten, en verdwijnen er 700 jobs minder dan voorzien. De vakbonden hebben dus heel wat uit de brand kunnen slepen in de onderhandelingen. 

700 ontslagen minder

Waar in het Transformatieplan van de directie oorspronkelijk 2.500 ontslagen waren voorzien, blijft dat aantal nu beperkt tot 1.800. Het collectief ontslag blijft beperkt door toepassing van een SWT-regeling (het vroegere brugpensioen) en een vrijwillige vertrekregeling. Er zullen dus geen naakte ontslagen vallen.

Minder sluitingen

Het herstructureringsplan van de directie voorzag ook in de sluiting van 14 geïntegreerde Delhaize-supermarkten. Dat aantal wordt teruggeschroefd tot 10 niet-rendabele supermarkten. Het gaat om de supermarkten van Aarschot, Berlaar, Eupen, Genk (Stadsplein), La Louvière, Lommel, Oude Vest (Dendermonde), Turnhout en Verhaeren (Schaerbeek) en Kortrijk Ring. Bij die laatste winkel gaat het om een definitieve sluiting. Voor de 9 andere winkels zoekt Delhaize een overnemer.

“Werken aan de toekomst”

In een persbericht wil Delhaize de sociale partners en het personeel bedanken voor de goede afloop van de onderhandelingen. “De laatste 8 maanden waren niet eenvoudig en brachten vaak onzekerheid met zich mee. Met dit ontwerpakkoord kunnen we nu samen werken aan de toekomst van Delhaize België”, klinkt het. Na maanden sociale onrust, die ook op de omzet woog, kan de retailer nu terug vooruit gaan.

Het ontwerpakkoord moet wel nog goedgekeurd worden door de achterban van de sociale partners. Een definitief akkoord is eind deze maand al mogelijk.