Ahold en Delhaize gaan dan wel fuseren, Albert Heijn blijft ondertussen gewoon winkels openen in België. De supermarktketen heeft zopas zijn 32ste Belgische vestiging geopend in Aarschot en de komende maanden staan er nog meer winkelopeningen op de planning. “Totdat de fusie rond is, blijven we twee aparte bedrijven”, klinkt het.

De nieuwe supermarkt in Aarschot heeft een winkeloppervlakte van 1.500 m2 en een assortiment van 15.000 artikels. Het is ondertussen al de 32ste winkel van AH België, en zeker niet de laatste. Dit najaar volgen nog openingen in Beringen, Gent (Korenmarkt) en Zottegem. Op termijn komen daar ook nog de 8 franchisewinkels van Peeters-Govers bij. De expansie draait dus op volle toeren, en dat terwijl de toekomst van het merk “Albert Heijn” in België nog onduidelijk is.

Door de fusie van voormalige concurrenten Ahold en Delhaize, heeft het eengemaakte bedrijf plots twee enseignes met een gelijkaardige positionering op de Belgische markt. Delhaize blijft zeker en vast bestaan in België, maar wat er met AH gaat gebeuren is nog niet duidelijk. “Het is nog te vroeg om te zeggen wat er met het merk Albert Heijn zal gebeuren in België”, zei Dick Boer (huidig CEO Ahold en toekomstig CEO Ahold Delhaize) bij de bekendmaking van de fusie. “De komende maanden zullen we moeten bekijken hoe we met die overlappingen zullen omgaan”, zei hij toen. 

We zijn nu enkele maanden later, maar veel wijzer zijn we nog niet geworden over de plannen voor AH België. “We zijn momenteel nog twee aparte bedrijven en dat blijft nog zo tot de fusie “geclosed” wordt medio 2016. Wat er na de fusie gebeurt? Daarover zou ik moeten speculeren en dat doe ik niet graag”, zegt Ahold-woordvoerder Tim van Der Zanden in een reactie aan Gondola.

Openingen al voorbereidEn wat met de nieuwe AH-winkels? “Een winkel openen doe je niet op een week tijd. Natuurlijk zaten er al enkele winkelopeningen in de pijplijn toen de fusie werd aangekondigd en dat is wat je vandaag ziet in onder andere Aarschot”, zegt de woordvoerder.

Doelstelling voorlopig behoudenVoorlopig doet AH België dan ook gewoon verder en houdt het zelfs vast aan de doelstelling om 50 winkels te openen in 2016. “Dat wil niet zeggen dat we 50 winkels gaan openen. Voorlopig houden we vast aan die doelstelling, die we na de fusie goed gaan bekijken”, besluit Tim van Der Zanden.