Volgens Atos Worldline zijn vorig jaar in België 1.473 miljard elektronische betalingen gedaan. Dit betekent een stijging van 6,3% ten opzichte van 2011. Gemiddeld werden 2.804 transacties per minuut gedaan. Het aandeel van de betalingen via Bancontact/Mister Cash kwam voor het eerst boven de grens van 1 miljard transacties (1,028 miljard, een stijging van 5,7%). Het aantal betalingen via MasterCard en Visa is met 10,5% toegenomen.

De nieuwe tarifering voor de betaling van kleine bedragen zou volgens Atos Wordline bevorderlijk zijn geweest voor het gebruik van Bancontact en Mister Cash. “Deze maatregel zorgde voor een verhoging van 12,6% van het aantal elektronische betalingen van bedragen tot 10 euro. De maatregel komt overeen met de wens van de Belgen om hun aankopen in elke situatie en ongeacht het bedrag met hun debetkaart te kunnen betalen. Het is duidelijk dat we getuige zijn van een kentering van Proton naar Bancontact/Mister Cash”, aldus Willy Walraeve, CEO van Atos Worldline Benelux.

Met 5.314.820 betalingen werd op 22 december jongstleden bovendien het recordaantal transacties per dag gebroken. Het recordaantal elektronische betalingen per minuut werd op zijn beurt gebroken op 24 december om 11u33, met 11.854 transacties.